Au fost anunțați câștigătorii Sony World Photography Awards 2020

World Photography Organisation a anunțat astăzi câștigătorii prestigiosului premiu Sony World Photography Awards 2020. Titlul Photographer of the Year și premiul de 25.000 de dolari merg la Pablo Albarenga (Uruguay) pentru seria Seeds of Resistance. De asemenea, au fost anunțați și cei zece câștigători din categoria Profesional, alături de locurile 2 și 3, precum și câștigătorii generali ai categoriilor Open, Student și Youth.

Seeds of Resistance este o lucrare care îmbină fotografii ale peisajelor și teritoriilor aflate în pericol din cauza exploatărilor miniere și agro-industriale cu portretele activiștilor care luptă pentru conservarea lor. În 2017, cel puțin 207 lideri și ecologiști au fost uciși în timp ce își protejau comunitățile împotriva proiectelor care le amenință teritoriile. Potrivit unui raport realizat în 2018 de Global Witness, cele mai multe dintre aceste cazuri s-au produs în Brazilia, fiind înregistrate 57 asasinate, dintre care 80% au fost împotriva persoanelor care apărau Amazonul.

Seria lui Albarenga explorează legătura dintre apărătorii teritoriilor și pământurile lor – o zonă sacră în care se odihnesc sute de generații de strămoși. În fotografii, personajele principale ale poveștii sunt văzute de sus, ca într-o luptă pe viață și pe moarte pentru domeniile care le aparțin.

Mike Trow, președintele competiției Professional 2020, a declarat: „Câștigătorul din acest an provine din categoria Creative și este o serie genială de imagini care oferă un testimonial vizual puternic al modului în care defrișarea merge mână în mână cu distrugerea comunităților și a popoarelor. Procesul de jurizare din acest an a fost unul captivant – au existat povești extraordinare și seturi de imagini care ar fi putut câștiga titlul general, dar proiectul Seeds of Resistance a ieșit cu adevărat în evidență. Pablo este din Uruguay și acest proiect este profund personal pentru el, ca fotograf. Efortul necesar pentru a conceptualiza, produce și filma această serie este lăudabil.”

Comentând triumful său, Albarenga a transmis: „Prin acest premiu important, am obținut două victorii: în primul rând, oportunitatea de a spune poveștile comunităților tradiționale ale Amazonului prin evidențierea oamenilor care încă luptă nu numai pentru viitorul lor, ci pentru viitorul întregii comunități. Trebuie să privim dincolo de copaci, oxigen și speciile „nedescoperite” ale pădurii tropicale. A doua e faptul că premiul Fotograful Anului merge anul acesta în America Latină, un continent numit istoric în percepția străinilor. Sper că mult mai mulți fotografi din regiunea noastră vor contribui în continuare la vocea noastră comună, consolidând astfel comunitatea uimitoare a povestitorilor din America Latină ”.

 

CÂȘTIGĂTORI CATEGORIEI PROFESSIONAL

Fotografii câștigători din competiția Professional au fost selectați de un juriu format din experți pentru înscrierea unor serii de lucrări remarcabile de cinci până la zece imagini, de la subiecte personale și observații, la titluri de știri și probleme puțin cunoscute, dar critice. Câștigătorii acestui an sunt:

ARHITECTURĂ

CÂȘTIGĂTOR: Sandra Herber (Canada) pentru seria Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg

Finalisti: locul 2 Jonathan Walland (Marea Britanie); Locul 3 José De Rocco (Argentina)

 

CREATIVE

CÂȘTIGĂTOR: Pablo Albarenga (Uruguay) pentru seria Seeds of Resistance

Finalisti: locul 2 Dione Roach (Italia); Locul 3 Luke Watson (Marea Britanie)

 

DISCOVERY

CÂȘTIGĂTOR: Maria Kokunova (Federația Rusă) pentru seria The Cave

Finalisti: locul 2 Hashem Shakeri (Republica Islamică Iran); Locul 3 Hugh Kinsella Cunningham (Marea Britanie)

© Chung Ming Ko, Hong Kong, Category Winner, Professional, Documentary, 2020 Sony World Photography Awards

DOCUMENTAR

CÂȘTIGĂTOR: Chung Ming Ko (Hong Kong SAR) pentru seria Wounds of Hong Kong

Finalisti: locul 2 Didier Bizet (Franta); Locul 3 Youqiong Zhang (China continentală)

© Robin Hinsch, Germany, Category Winner, Professional competition, Environment , 2020 Sony World Photography Awards

MEDIU INCONJURATOR

CÂȘTIGĂTOR: Robin Hinsch (Germania) pentru seria Wahala

Finalisti: locul 2 Álvaro Laiz (Spania); Locul 3 Luca Locatelli (Italia)

 

PEISAJ

CÂȘTIGĂTOR: Ronny Behnert (Germania) pentru seria Torii

Finalisti: locul 2 Florian Ruiz (Franta); Locul 3 Chang Kyun Kim (Coreea de Sud)

© Brent Stirton, South Africa, Category Winner, Professional competition, Natural World & Wildlife, 2020 Sony World Photography Awards

NATURĂ ȘI VIAȚĂ SĂLBATICĂ:

CÂȘTIGĂTOR: Brent Stirton (Africa de Sud) pentru seria Pangolins in Crisis

Finalisti: locul 2 Masahiro Hiroike (Japonia); Locul 3 Adalbert Mojrzisch (Germania)

 

PORTRET

CÂȘTIGĂTOR: Cesar Dezfuli (Spania) pentru seria Passengers

Finalisti: locul 2 Denis Rouvre (Franta); Locul 3 Sasha Maslov (Ucraina)

 

SPORT

CÂȘTIGĂTOR: Ángel López Soto (Spania) pentru seria Senegalese Wrestlers

Finalisti: locul 2 Lucas Barioulet (Franta); Locul 3 Andrea Staccioli (Italia)

© Alessandro Gandolfi, Italy, Category Winner, Professional competition, Still Life, 2020 Sony World Photography Awards

NATURĂ MOARTĂ

CÂȘTIGĂTOR: Alessandro Gandolfi (Italia) pentru seria Immortality, Inc.

Finaliste: locul 2 Elena Helfrecht (Germania); Locul 3 Fangbin Chen (China continentală)

 

 

Pentru a afla mai multe despre proiectele câștigătoare și finaliste din acest an, vă rugăm să vizitați galeriile noastre online.

 

© Tom Oldham, United Kingdom, Open Photographer of the year, Open competition, Portraiture, 2020 Sony World Photography Awards

Fotograful anului la categoria OPEN  

Competiția Open sărbătorește puterea imaginilor unice. Fotografiile câștigătoare sunt selectate pentru capacitatea lor de a comunica o narațiune vizuală remarcabilă, combinată cu excelența tehnică. Selecționat dintre cei zece câștigători din categoria Open, Tom Oldham (Marea Britanie) este numit Open Photographer of the Year 2020 și primește premiul de 5.000 de dolari pentru proiectul său Black Francis.

Fotografia este un portret alb-negru al solistului Pixies Charles Thompson (cunoscut sub numele de Black Francis), realizat inițial pentru revista MOJO. Rugat de Oldham să-și recunoască frustrarea referitoare la sesiunile foto, Francis a oferit un gest perfect de exasperare, ducându-și mâinile la față. Rezultatul a fost o fotografie expresivă care a reprezentat imaginea principală a articolului.

Vorbind despre victoria sa, Oldham a transmis: „Este un compliment incredibil să fii desemnat câștigător pentru acest premiu, întrucât am împărțit lista scurtă cu atât de multe talente de talie mondială. Nu am visat vreodată că aș putea ajunge undeva în competiția Open, deoarece standardul este extrem de ridicat și este un scop care va dura cu siguranță mult până a fi realizat. Mulțumesc revistei Mojo pentru oportunitate, echipei mele geniale și bineînțeles lui Charles pentru că a oferit un astfel de moment. Sunt uimit și încântat”.

 

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA STUDENT

Studenta din Grecia, Ioanna Sakellaraki, a fost aleasă Student Photographer of the Year 2020 pentru seria sa Aeiforia, creată ca răspuns la brieful „Sutenabilitatea acum”, care a solicitat studenților să producă o lucrare legat de sustenabilitatea mediului. În seria ei, Sakellaraki a prezentat fotografii în timpul nopții cu panouri solare, turbine eoliene și ferme care utilizează energie econolgică, folosite pe mica insulă Tilos din Grecia, care este prima din Mediterana care funcționează aproape în totalitate cu energie regenerabilă.

Sakellaraki reprezintă Royal College of Art din Marea Britanie și a câștigat echipamente de fotografie Sony în valoare de 30.000 de euro pentru instituția din care provine. Comentând câștigul ei, spune: „Sunt onorată că am primit titlul Student Photographer of the Year. Seria mea, Aeiforia, mi-a permis să împărtășesc o poveste pozitivă pe tema durabilității prin surprinderea peisajului ca o trecere în atmosfera de noapte a insulei grecești Tilos. Sper că această recunoaștere onorabilă îmi va oferi ocazia să lucrez și pentru multe alte misiuni de acest fel. De asemenea, sunt recunoscător în numele Royal College of Art din Marea Britanie pentru primirea echipamentului excelent pe care Sony îl oferă cu generozitate, deoarece îi va ajuta pe alți studenți să realizeze noi proiecte”.

 

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA YOUTH

Selecționat dintre șapte câștigători ai categoriei, Hsien-Pang Hsieh (Regiunea Taiwan, 19 ani) a câștigat titlul de Youth Photographer al anului 2020 pentru imaginea sa Hurry, prezentând un interpret de stradă care se pare că se plimbă în grabă, dar de fapt stă nemișcat. Inspirat de experiența sa ca student nou venit în Germania, Hsien-Pang vede imaginea ca fiind comentariul său asupra ritmului intens al vieții și un îndemn pentru cei din jur pentru încetinirea ritmului zilnic.

 

CONTRIBUȚIE REMARCABILĂ ÎN LUMEA FOTOGRAFIEI

Anul acesta titlul Outstanding Contribution to Photography a fost desemnat editorului Gerhard Steidl.

Aceasta este prima dată în istoria Premiilor când titlul Outstanding Contribution to Photography a fost oferit altcuiva decât unui fotograf. Înființată în 1968, editura lui Steidl a lansat propriul program de albume fotografice în 1996 și, în câțiva ani, a crescut la ceea ce este astăzi; cea mai mare selecție globală de fotografie contemporană. Catalogul său remarcabil de albume foto prezintă practicieni renumiți, printre care Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbott, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld și Juergen Teller. Publicațiile sale cuprind întreaga istorie a fotografiei, de la maeștrii timpurii până la fotografii de renume de astăzi și reprezintă spectrul divers al expresiei fotografice – de la artă și modă la fotografie documentară și de stradă.

Fotografii câștigători vor fi sărbătoriți pe canalele și platformele online ale World Photography Organisation, folosind conținut dedicat, inclusiv videoclipuri, prezentări și sesiuni Q&A în direct. O vitrină digitală a proiectelor și imaginilor câștigătoare și finaliste din acest an este disponibilă pe pagina On Screen.

Ca răspuns la evenimentele recente, Word Photography Awards a lansat și pagina Stay Connected, care cuprinde un program variat de inițiative, activități și resurse online, ce își propune să sprijine și să inspire publicul și fotografii recunoscuți la premiile din acest an.

Comentând premiile acordate în acest an, Scott Gray, fondator și CEO al Word Photography Awards, a declarat: „Competiția Sony World Photography Awards a  fost înființată pentru a ajuta fotografii să obțină recunoașterea pe care o merită,  expoziția oferind o platformă importantă pentru a-și împărtăși munca publicului nou. Din cauza restricțiilor actuale generate de pandemia globală, nu am putut să ținem expoziția din acest an, cu toate acestea, suntem încă dedicați promovării imaginilor și proiectelor câștigătoare și asigurăm că premiile oferă expunere și apreciere pentru activitatea fotografilor. Avem mare noroc că putem colabora cu Sony pentru această activare. Sony ne împărtășește angajamentul față de acest mediu și față de fotografii individuali și împreună vom continua să sărbătorim munca lor și să creștem popularitatea fotografiei ca artă. ”

0 comentarii
0 like-uri

Articole similare

Lasă un răspuns

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente
Parteneri