Cum alegi cardul MicroSD potrivit?

Toți am avut nevoie la un moment dat de un card MicroSD. Poate când nu ți-a mai ajuns spațiul intern de stocare al telefonului sau poate ți-a trebuit pentru o cameră de acțiune, poate pentru o cameră de bord sau orice alt dispozitiv ce trebuie să stocheze date. În ultimii ani, vitezele (de scriere, în principal) cardurilor de memorie MicroSD au evoluat atât de mult încât au început să fie folosite chiar și pe camerele foto/video profesionale fiind folosite alături de un adaptor, trecând cu brio toate testele de viteză necesare.

Pentru că nu aveți nevoie doar de un spațiu suplimentar (în cazul telefoanelor) ci este important și ce caracteristici are acel card de memorie pe care îl veți cumpăra, în continuare vă voi prezenta pe scurt ce trebuie să urmăriți.

După ce vă hotărâți la capacitatea pe care doriți s-o aibă cardul (la prețurile din ziua de azi, cea mai bună alegere sunt cele de 64GB) trebuie să știți că acestea se împart în două categorii, în funcție de capacitate: SDHC (Secure Digital High Capacity) cu valori între 4GB – 32 GB și SDXC ( Secure Digital eXtended Capacity) cu valori între 32GB – 2TB. Odată cu trecerea la SDXC, vitezele cresc semnificativ și sunt împărțite pe diferite clase, în funcție de nevoile fiecăruia.

Un alt aspect important pe care trebuie să-l cunoașteți despre cardul de memorie pe care urmează să-l achiziționați este viteza. Majoritatea au viteze de citire foarte bune, pentru a se deschide și a încărca fișierele corect. În cazul unui telefon pe care va fi folosită camera pentru fotografii sau filmări, aici veți avea nevoie de viteza de scriere pe card. Dacă vorbim despre un card ce va fi folosit într-o cameră (foto/video/auto/sport) aceasta are nevoie de viteze de scriere foarte mari.

Pentru SDHC există patru mari clase de viteză, fiecare reprezentând viteza minimă de scriere: Clasa 2 (o viteză minimă de 2MB/s), Clasa 4 (o viteză minimă de 4MB/s), Clasa 6 (o viteză minimă de 6MB/s) și ultima, Clasa 10 (o viteză minimă de 10MB/s). Două carduri produse de branduri diferite, ambele de Clasa 10 nu vor avea niciodată aceeași viteză de scriere, dar avem garanția că obținem un MINIMUM de 10MB/s.

La SDXC lucrurile stau diferit. Acestea sunt împărțite în două mari categorii, UHS-I ce poate atinge viteze de până la 104MB/s și UHS-II ce poate atinge o viteză maximă de 312MB/s. (UHS = Ultra High Speed)

Desigur, nu aveți nevoie să știți aspectele astea, doar că… în cazul unui telefon ce filmeaza în format 4K vă va ajuta foarte mult un card SDXC. Acesta folosește un flux de biți (bitrate – informația stocată într-o secundă) foarte mare ce influențează calitatea filmării. Când viteza de scriere a cardului e mare, telefonul stochează rapid fiecare secundă de filmare și în acest fel nu vor fi probleme de scriere pentru fișierul video (de exemplu, pot exista momente când filmarea este redată cu încetinitorul pentru câteva secunde, iar apoi revine la viteza normală sau când sunetul are o întârziere față de video).

Acest lucru este valabil și pentru camerele de acțiune, camerele video sau foto. Da, chiar și la o cameră foto ce are 20-25 megapixeli e nevoie de viteză. Dacă doriți să folosiți fotografierea în rafală (o succesiune de cadre foarte rapide), e nevoie de viteză pe cardul de memorie pentru a scrie în mai puțin de o secundă câteva fotografii de 25MB fiecare.

Și din moment ce eu folosesc foarte multe carduri micro SD pe diferite camere și alte jucării, prietenii de la GSMnet.ro mi-au trimis cardul perfect pentru orice activitate voi avea. E vorba de Samsung EVO MicroSDXC 64GB UHS-I U3 ce vine la pachet și cu un adaptor SD pentru a fi folosit pe mai multe dispozitive. Pe lângă vitezele promise de producător (100MB/s la citire și 60MB/s la scriere) ce întotdeauna sunt mai mici în realitate, aici am avut surpriza să am chiar 10MB/s în plus la viteza de scriere (cea care mă interesează), lucru ce m-a bucurat foarte mult. Un alt aspect pozitiv al acestui card de memorie o reprezintă rezistența la apă, la câmp magnetic, temperaturi ridicate și raze X.

Am făcut chiar și teste de viteză pentru mai multe carduri de memorie pe care le dețin iar rezultatul este următorul:

După cum vedeți, Samsung EVO MicroSDXC 64GB UHS-I U3 a oferit cea mai mare viteză de scriere chiar și lângă alte carduri din aceeași clasă de viteză (UHS-I U3). Vi-l recomand cu mare căldură și vă îndemn să-l cumpărați pentru că prețul de numai 89 de lei este foarte, foarte bun!

1 comments
7 likes

Related posts

Comments

  • […] „Toti am avut nevoie la un moment dat de un card MicroSD. Poate cand nu ti-a mai ajuns spatiul intern de stocare al telefonului […] Read More[…] „Toti am avut nevoie la un moment dat de un card MicroSD. Poate cand nu ti-a mai ajuns spatiul intern de stocare al telefonului sau poate ti-a trebuit pentru o camera de actiune, poate pentru o camera de bord sau orice alt dispozitiv ce trebuie sa stocheze date. In ultimii ani, vitezele (de scriere, în principal) cardurilor de memorie MicroSD au evoluat atat de mult incat au inceput sa fie folosite chiar si pe camerele foto/video profesionale fiind folosite alaturi de un adaptor, trecand cu brio toate testele de viteza necesare.” (…) Citeste articolul integral accesand acest link. […] Read Less

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente