Luna trecută a fost lansat și în România modelul 9 Pro de la realme, un telefon cu performanțe medii ce este disponibil la prețul de aproximativ 1500 lei. Părerea mea nu reflectă calitatea telefonului, ținând cont că vorbesc doar despre un capitol, telefonul având foarte multe avantaje. În continuare voi prezenta camerele atât pentru modurile foto cât și pentru video.
Să amintim întâi cu ce vom lucra, iar apoi le luăm pe rând. Pe partea din spate telefonul dispune de un sistem de cameră triplă, cu trei distanțe focale diferite, camera principală fiind de 26mm și o rezoluție de 64 megapixeli cu o diafragmă de f1.8, camera ultrawide având 16mm, având rezoluția de 8 megapixeli și diafragmă de f2.2, iar a treia cameră, cea macro este de 2 megapixeli și are o diafragmă de f2.4. Camerele din spate filmeaza la rezoluția FullHD, 1080p cu 30 de cadre pe secundă. Pe față avem o cameră de selfie cu o distanță focală de 26mm și 16 megapixeli cu diafragma f2.1, filmarea fiind tot la rezoluția FullHD 1080p cu 30 de cadre pe secundă.
Am să încep cu funcția de filmare de pe acest telefon, fiind surprins să văd o calitate foarte slabă, per total, la toate modurile, în toate situațiile în care l-am testat. Sigur, stabilizarea optică este bună, își face treaba, cadrele sunt corect expuse, nu există prea mult zgomot de imagine, însă calitatea lasă de dorit. Poate dacă producătorii forțau o rezoluție 4K precum a telefoanelor pe care le oferă alte branduri, calitatea ar fi crescut măcar din acest punct de vedere. Este prezent și modul profesional de filmare, în care puteți seta manual toate funcțiile camerelor, aici calitatea fiind și mai scăzută, rezoluția fiind de 1680x720p, într-un mod de film lat. Nu am fost impresionat nici de această funcție, deși vă oferă acces la mai multe setări.
Pentru modul foto, situația se schimbă puțin. Cadrele rezultate sunt OK, telefonul descurcându-se bine și în situații cu lumină scăzută. Camera principală cât și cea ultrawide au rezultate bune, iar cea 2X, ținând cont că nu avem o cameră dedicată pentru zoom, folosește zoom-ul digital, deci calitatea scade, totuși pozele sunt foarte ok și pot fi folosite. Deși camera macro are o rezoluție foarte mică, de doar 2 megapixeli, aceasta oferă rezultate bune, distanța recomandată pentru a face fotografiile fiind de 4 cm.
Pe timp de noapte, camerele se descurcă decent, însă nu excelează. Vă recomand să evitați situațiile cu lumină scăzută. Există și moduri de fotografiere cu expunere lungă prin care puteți obține diverse efecte vizuale, cum ar fi dârele lăsate de mașini sau cerul înstelat.
La testul ISO, telefonul s-a comportat foarte bine, cele mai mari valori adăugând foarte puțină granulație, fotografiile putând fi folosite, după părerea mea.
Camera frontală are o calitate bună, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Fotografiile obținute sunt clare și probabil adepții selfie-urilor vor fi mulțumiți de rezultate.
În concluzie, calitatea foto e una bună, în timp ce pe video nu as folosi niciodată telefonul. Mi-as fi dorit să obțin mai mult de la camerele unui telefon de 1500 lei, în 2022, când competiția este una foarte mare și cu siguranță alți producători au făcut un telefon cu performanță mai slabă, însă unde au pus accent pe camere.
Tu pentru ce folosești telefonul cel mai mult? Cât de importante sunt camerele pentru tine?