Realme 8 Pro – cum sunt camerele?

Zilele trecute am avut în teste noul model al brandului Realme, 8 Pro, lansat la sfârșitul lunii martie. Am testat intensiv camerele și vă voi arăta mai jos ce puteți face cu acest telefon de 1400 lei.

Camera principală are 108 megapixeli cu o deschidere a diafragmei la f/1.9 și 26mm, cea ultrawide este de 8 megapixeli la f/2.3 și un unghi de 16mm (119˚), camera macro are doar 2 megapixeli la f/2.4 iar camera dedicată efectului de bokeh pentru portrete tot 2 megapixeli la f/2.4. Filmările se pot realiza la rezoluția 4K și 30 de cadre pe secundă, rezoluția scade atunci când veți activa stabilizarea giroscopică electronică, iar în modul slow motion ajunge până la 960 de cadre pe secundă la rezoluția 720p. Telefonul oferă foarte multe moduri de fotografie și setări, să le luăm pe rând:

Primul mod este cel de noapte, unde puteți face fotografii cu expunere lungă (până la 32 de secunde), unde aveți acces la setări manuale (ISO 100-6400, balans de alb 2000-8000K), vi se recomandă să țineți telefonul cât mai stabil, eventual să folosiți un trepied sau să îl așezați undeva, fără să-l atingeți pe perioada expunerii îndelungate. Toate aceste setări sunt disponibile pentru camera principală, dacă doriți să treceți pe ultrawide sau zoom veți fi limitați la o expunere de doar două secunde, cu care nu aveți prea mare succes pe timp de noapte.

Modul secund este cel de bază pentru filmare, în care aveți acces la filtre ce oferă diferite tonuri de culori, puteți seta nivelul de estompare în cazul în care filmați un subiect ce se diferențiază de fundal, puteți activa un mod ce accentuează culorile (mie mi-a plăcut foarte mult această funcție), puteți activa stabilizarea, ba chiar e disponibilă în două trepte, „Ultra Stable” și „Ultra Stable Max”, prima fiind extrem de bună, a doua stabilizând și mai mult, însă pentru ambele moduri veți face rabat la calitate și veți trece de la 4K la 1080p și apoi la un 1080p la o calitate mai scăzută. Pentru modul de filmare nu e disponibilă camera ultrawide.

realme 8 Pro – Video Sample – Day 1X – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Day 3X zoom – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Day 5X zoom – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Night 1X – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Night 3X zoom – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Night 5X zoom – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Stabilisation Test – 4K
realme 8 Pro – Video Sample – Stabilisation Test – Ultra Stable – 1080p
realme 8 Pro – Video Sample – Stabilisation Test – Ultra Stable Max – 1080p

Al treilea mod este cel de bază pentru fotografie, aici având acces la aceleași filtre cu diferite tonuri de culori, modul ce accentuează culorile (mult mai bun pe foto), o setare pentru HDR ce poate fi dezactivată, activată sau lăsată pe modul automat, aveți acces și la funcția de beauty (pe care nu am folosit-o), desigur.

Test zoom

Accentuarea culorilor

În continuare aveți modul dedicat fotografiilor de portret în care aveți și un timer prin care puteți declanșa și întârzia fotografierea, puteți seta intensitatea blurului de pe fundal dar aveți acces și la filtrele cu tonuri de culori diferite.

Urmează alt mod de fotografie, cel care folosește în totalitate camera principală și prin care puteți obține fotografii de 108 megapixeli. Aveți aceleași setări ca la modul principal de fotografiere însă lipsește funcția HDR și nu aveți acces la celelalte camere (ultrawide și zoom).

În continuare regăsim meniul cu restul funcțiilor ce pot fi realizate de camerele telefonului, prima din ele fiind cea de slow motion, ce face filmulețe foarte scurte cu o scenă pe care o încetinește de până la 32 de ori.

realme 8 Pro – Video Sample – Slow motion Mode – 720p

Urmează modul „Film”, un mod ce vă oferă posibilitatea să faceți setări manuale pentru filmări, însă veți avea calitatea mult scăzută, obținând fișiere cu rezoluția 2400x1080p. Nu v-aș recomanda să folosiți acest mod.

realme 8 Pro – Video Sample – Film Mode – 2400x1080p

Aveți și mod prin care puteți fotografia documente (nu l-am folosit).

Un mod pe care l-am regăsit și pe alte telefoane a fost cel de înregistrare video duală, prin care puteți înregistra un fișier video la 1080p folosind atât camera principală cât și cea de selfie.

realme 8 Pro – Video Sample – Double Video Mode – 1080p

Există și un mod ce se numește „Portret mixt AI” prin care puteți obține efectul de expunere dublă alături și de un mic tutorial, ce vă învață cum să faceți două filmări pentru ca apoi telefonul să le suprapună.

Urmează modul de panoramă.

Regăsim în continuare modul înstelat, prin care telefonul expune timp de peste 4 minute și încearcă să scoată în evidență cerul pe timpul nopții. Nu mi se pare că-i reușește, v-aș recomanda să folosiți tot modul de fotografiere nocturnă prin care să vă faceți manual setările.

Dacă mai sus spuneam de filmări cu încetinitorul, acum a venit timpul și pentru filmările pe repede înainte, acolo unde telefonul comprimă filmarea de 10 ori și puteți realiza timelapse-uri foarte spectaculoase.

realme 8 Pro – Video Sample – Day – Fast Forward Mode – 1080p
realme 8 Pro – Video Sample – Night – Fast Forward Mode – 1080p

Cel mai așteptat mod era cel PRO, unde aveți acces la toate setările dar și la fotografia în format RAW. Fișierele sunt într-adevăr RAW și conțin mai multe informații, comparativ cu același jpeg.

Ultimul mod este Ultra Macro, un mod prin care puteți face fotografii la o distanță recomandată de 4 centimetri. Am încercat modul de mai multe ori, rezultatele sunt decente, nu extraordinare. Calitatea camerei de doar 2 megapixeli se vede și întristează utilizatorul.

V-aș recomanda să fotografiați la 108 megapixeli și să faceți crop, arată mai bine decât funcția macro.

Fotografii cu zoom 3x

Fotografii cu zoom 5x

Fotografii la 108 megapixeli

Fotografii ultrawide

Camera frontală este de 16 megapixeli cu o diafragmă de f/2.5 și funcție HDR. Aceasta poate filma la 1080p și beneficiază și de stabilizarea giropscopică electronică. Calitatea fotografiilor este una foarte bună.

În concluzie, am fost mulțumit de calitatea camerei principale, aceasta descurcându-se bine în mai multe moduri de fotografiere sau filmare și de camera ultrawide ce are rezultate foarte bune pe timp de zi. Mi-a plăcut foarte mult modul de îmbunătățire artificală a fotografiilor prin care se evidențiau culorile și detaliile. Mi-aș fi dorit o camera macro de o rezoluție mai mare, în care să nu se vadă așa pixelat rezultatul. Deși nu folosesc prea des camera frontală, aceasta mi-a depășit așteptările și chiar am folosit un selfie pe o rețea de socializare.

Fotografiile la rezoluție mare pot fi găsite aici.

0 comments
5 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente