Recenzie Sony Alpha 7C și Sony FE 28-60mm F4-5.6

Colaborarea mea cu Sony e din ce în ce mai legată și zilele trecute am avut primit la teste cel mai mic și mai ușor mirrorless full-frame din lume, Sony Alpha 7C, împreună cu obiectivul Sony FE 28-60mm. Vă voi prezenta mai jos principalele avantaje și dezavantaje pe care eu le-am descoperit și voi atașa mostre de imagini și filmări needitate.

Specificații
Model Camera – A7C
GPS – Nu
Montura obiectiv – Sony E
Format Senzor – Full Frame
Mod focalizare – AF-A (Automatic AF), AF-S (Single-shot AF), AF-C (Continuous AF), DMF (Direct Manual Focus), Manual Focus
Plaja focalizare – Wide / Zone / Center / Flexible Spot / Expanded Flexible Spot / Tracking
Focalizare – Auto si manuala
Capacitati Direct Print – Exif Print, Print Image Matching III, DPOF setting
Format fisiere – JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver.2.32, MPF Baseline compliant), RAW (Sony ARW 2.3 format)
Moduri balans de alb – Auto / Daylight / Shade / Cloudy / Incandescent / Fluorescent / Flash / Underwater / Color Temperature (2500 to 9900K) & color filter / Custom
Moduri expunere – Multi-segment, Center-weighted, Spot (Standard / Large), Entire Screen Avg., Highlight
Moduri presetate (Scene) – Picture Effect: Toy Camera (Normal / Cool / Warm / Green / Magenta), Pop Color, Posterization (Color, B/W), Retro Photo, Soft High-key, Partial Color (R/G/B/Y), High Contrast Monochrome, Rich-tone Monochrome, Creative Style: Standard, Vivid, Neutral, Clear, Deep, Light, Portrait, Landscape, Sunset, Night Scene, Autumn leaves, Black & White, Sepia, Style Box (1-6)
Rezolutie Foto – 24 Mpx
Sensibilitate ISO – 100-51200
Temporizator – 10 sec. delay / 5 sec. delay / 2 sec. delay / Continuous self-time / Bracketing self-timer
Rezolutii inregistrate – L: 6000 x 4000 (24M), M: 3936 x 2624 (10M), S: 3008 x 2000 (6.0M), APS-C L: 3936 x 2624 (10M), M: 3008 x 2000 (6.0M), S: 1968 x 1312 (2.6M)

SPECIFICATII VIDEO
Inregistrare audio – Da, stereo
Rezolutie Video – 4K

ECRAN / VIEWFINDER
Display LCD – 3″, tactil, rotativ
Optiuni vizualizare – Histogram, Real-time image-adjustment display, Digital level gauge, Grid line, Focus check, Peaking MF, Zebra, Movie marker, For viewfinder, Monitor Off

STOCARE
Tip Card Memorie – SD

CONECTIVITATE
Bluetooth – Da
WiFi – Da

ALTE CARACTERISTICI
Model acumulator compatibil – NP-FZ100

DIMENSIUNE / GREUTATE
Dimensiuni – Approx. 124.0mm x 71.1mm x 59.7mm, Approx. 124.0mm x 71.1mm x 53.5mm
Greutate – 424g

Obiectiv Sony 28-60mm Obiectiv Foto Mirrorless F4.0-5.6
Format Obiectiv: Full Frame
Constructie: 8 elemente in 7 grupuri
Distanta minima de focus: Ungi larg 0,3 m, teleobiectiv 0,45 m
Filet filtru: 40.5mm
Montura Obiectiv: Sony E
Nr. lamele diafragma: 7
Plaja diafragme: F4-5,6-F22-32
Raport marire: 0,16X
Stabilizare de imagine: Da
Tip Obiectiv: Standard
Tip Focalizare: Autofocus
Unghi de cuprindere: 75-40 grade
Obiectiv Fix / Zoom: Zoom
Diafragma Maxima: f/4.0-5.6
Greutate: 67 g
Lungime: 66,6 x 45 mm

Nu mai reiau toate datele tehnice pentru că majoritatea camerelor de la Sony sunt la un nivel înalt al performanței și devin cumva asemănătoare, însă câteva aspecte fac diferența, voi vorbi despre ele în continuare. Uneori voi face mici comparații cu modelul pe care îl dețin, a6400, chiar dacă nu este fullframe.

La un prim contact, A7C este puțin mai mare decât 6400 și cu 106g mai greu. Pe lângă elefantul din cameră, full-frame vs crop, valorile native ISO sunt mai ridicate (51200 vs 32000), beneficiază de un stabilizator de imagine pentru filmări, are ecranul rabatabil în exterior (ceea ce nu e pe placul meu, vă explic în continuare), are mai multe puncte de focus (693 vs 425), bateria are o durată de viață cu aproximativ 40% mai lungă. Pe partea cealaltă, a6400 are și el câteva avantaje: beneficiază de bliț integrat, are un vizor mai mare (0.7x vs 0.59x), este mai ușor și la fotografia în rafală este mai rapid cu un cadru pe secundă (11 vs 10).

Aspectul

Pe partea superioară regăsim patina pentru blițul extern, rotița ce schimbă modurile, o rotiță de expunere, un buton dedicat pornirii/opririi înregistrărilor video (foarte util și e bine că l-au mutat în acea zonă) și declanșatorul.

Pe partea inferioară avem lăcașul pentru acumulator și piulița unde se montează talpa pentru trepied.

Pe partea stângă găsim doi conectori jack de 3.5mm pentru microfon și căști, slotul pentru cardul de memorie, conector micro-hdmi pentru ieșirea semnalului video, conector USB-C pentru încărcarea acumulatorului sau chiar alimentarea în timpul fotografierii.

Pe partea cu ecranul vom regăsi aproximativ aceeași așezare ca în modelele precedente. Ecranul trebuie scos în exterior din locul destinat și rotit după bunul plac, uneori fiind nevoie să rămână în exterior pentru a păstra un anumit unghi de vizionare. Acest aspect mi-a displăcut cel mai mult, fiindu-mi incomod să scot mereu ecranul în exterior dacă aveam nevoie doar să-l înclin puțin (vezi recenzia video de la finalul articolului).

Ca orice cameră lansată la finalul lui 2020, Alpha 7C dispune de conexiune Wi-Fi pentru a transfera rapid fișierele prin intermediul aplicației Imaging Edge Mobile și publicarea lor pe rețelele sociale, dar și de conexiune Bluetooth ce permite obținerea coordonatelor GPS din telefon pentru a le scrie în exif-ul imaginilor, în acest fel compensând lipsa funcției GPS direct în cameră. Nu trebuie să uitați de sistemul avansat de autofocus pe ochi (chiar și la animale) de care dispune Sony Alpha 7C.

La capitolul ISO, 7C stă foarte bine și pentru a vă convinge atașez mai jos un test făcut pe timp de noapte cu valori iso cuprinse între 100 și 51200 (vezi recenzia video de la finalul articolului).


Totodată, am făcut teste în condiții fără lumină și am avut surprize plăcute. Am încercat câteva cadre de astrofotografie, deși nu vedeam nici măcar să încadrez (excepție cadrul unde aveam lumina lunii), unde a trebuit să luminez cadrul cu o lanternă pentru a face manual măcar focusul, ulterior expunând fotografia pentru mai multe secunde. Am reușit chiar să fotografiez Ursa mică din câteva încercări.

7C este o cameră potrivită atât pentru filmări cât și pentru fotografii, atunci când folosiți obiectivele potrivite pentru fiecare situație. Performanța foarte bună în lumină scăzută și senzorul full-frame o face o cameră perfectă, iar dacă luăm în calcul și dimensiunile, Alpha 7C e lider pe segmentul lui.

Trebuie să trec în revistă și obiectivul Sony FE 28-60mm F4-5.6. Acesta este echivalentul obiectivului de kit pentru modelele crop, însă anunță performanțe superioare ale imaginii deși nu beneficiază de un motoraș ce extinde obiectivul când porniți camera. Acest aspect a fost singurul neplăcut legat de experiența mea cu obiectivul timp de câteva zile. Inelul de zoom are o „zonă moartă” în care obiectivul stă închis, iar când aveți nevoie să-l utilizați veți fi nevoiți să rotiți la zona 28-60mm (vezi recenzia video de la finalul articolului).

Acest aspect poate întârzia momentul fotografierii și nu îl puteți folosi pentru situații rapide dacă este camera închisă. În acel moment veți putea aprinde rapid camera cu mâna dreaptă dar veți fi nevoiți să rotiți și obiectivul pentru a fotografia. Calitatea cadrelor este la nivelul așteptărilor, nu există cadre out-of-focus și nu există aberații cromatice sau deformări care să deranjeze cumva rezultatul final. Obiectivul poate fi folosit pentru mai multe situații, reușind să acopere o gamă largă, de la fotografia de portret la arhitectură, astrofotografie sau fotografia stradală.

Fotografiile de mai jos au fost realizate exclusiv cu obiectivul Sony FE 28-60mm F4-5.6 și sunt jpeg-uri direct din cameră, fără editare ulterioară. Nici filmările nu au suportat modificări, excepție cea la 120fps unde doar am încetinit timpul de patru ori, devenind filmare la 30 cadre pe secundă.

Sony Alpha 7C – Sample Video – 4K 30fps – Day
Sony Alpha 7C – Sample Video – 4K 30fps – Night
Sony Alpha 7C – Sample Video – 1080p 120fps – Slow motion
Sony Alpha 7C – Sample Video – 1080p 60fps – Day
Sony Alpha 7C – Sample Video – 1080p 60fps – Night

Aveți mai jos o versiune video a recenziei ce evidențiază mai bine unele aspecte.

4 comments
0 likes

Related posts

Comments

  • Alin Alexandru

    16 februarie 2021 at 18:02
    Reply

    De cand zic ca trec la un mirrorless. Am pus ochii pe cateva modele din gama Alpha printre care si acesta.

    • Șuțu
      to Alin Alexandru

      16 februarie 2021 at 18:31
      Reply

      e un salt tehnologic uriaș, după părerea mea nu se poate compara cu un dslr

    • Alin Alexandru
      to Șuțu

      16 februarie 2021 at 18:45
      Reply

      Eu vreau mai mult să nu îmi mai rup spatele cu nikon-ul meu vechi și să pot transfera prin wifi rapid pozele pe telefon. Procedura cu […] Read MoreEu vreau mai mult să nu îmi mai rup spatele cu nikon-ul meu vechi și să pot transfera prin wifi rapid pozele pe telefon. Procedura cu scos cardul, cărat laptop sau tabletă cu cititor, este obositoare. La Sony încă nu am făcut research pe gama de obiective. Read Less

    • Șuțu
      to Alin Alexandru

      16 februarie 2021 at 18:53
      Reply

      Eu nu obișnuiesc să transfer pe telefon, însă pot exista momente când ai nevoie, sunt de acord. Greutatea e un factor decizional, de asemenea. Obiectivele […] Read MoreEu nu obișnuiesc să transfer pe telefon, însă pot exista momente când ai nevoie, sunt de acord. Greutatea e un factor decizional, de asemenea. Obiectivele Sony mi se par mult mai scumpe față de cele Nikon, nu sunt în măsură să le compar, însă cele din gama G sau GM de la Sony oferă o calitate de excepție. M-am îndrăgostit de un 100-400mm GM :) Read Less

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente