ROCCAT Vulcan 120 AIMO – tastatură low-profile la calitate premium

Salut! E încă un review, la încă o tastatură de gaming și vei citi tot despre contactele mecanice, tot despre iluminare, tot despre aplicația de personalizare, da, poți să închizi acum și vei pierde o minunăție. Nu, nu articolul e o minunăție, ci tastatura. Încă sunt extrem de entuziasmat și ard de nerăbdare să vă povestesc despre ea.

Fiind la un prim contact cu brandul ROCCAT (despre care am auzit numai lucruri bune), am avut așteptări ce mi-au fost depășite din secunda doi: așa cum am mai scris, iubesc tastaturile pe membrană, foarte joase și silențioase, iar ROCCAT Vulcan 120 AIMO nu este deloc în standardele mele, e o tastatură mecanică premium cu un profil foarte jos dar taste înalte, iar sunetul scos este… vă povestesc mai jos!

Când am aflat că voi primi la teste această tastatură și am văzut o poză cu ea, primul impact vizual a fost asupra palmrest-ului, zona unde podul palmelor se relaxează, e extrem de lat și în poze arată incredibil de bine. Când am primit-o, însă, mi-a depășit orice așteptări și am iubit-o imediat după instalare. Încă de la primul contact îți vei da seama că ai de-a face cu materiale de cea mai bună calitate, de o margine neagră mată și o structură metalică pe care sunt instalate contactele mecanice (exact, deasupra, nu sunt îngropate să te bucuri doar de vârf, sunt complet deasupra) ce au taste foarte puțin înalte, în acest fel dominând orice altă tastatură când vine vorba de câtă lumină „eliberează” Vulcan 120 AIMO. Ăsta poate fi un lucru foarte bun sau foarte rău, în funcție de preferințele fiecăruia. În funcție de unghiul în care privești (nu și atunci când stai în fața monitorului), atunci când te apropii de pc sau te ridici să pleci, vei lua contact cu lumina directă de sub taste ce îți va da o senzație super, la fel se întâmplă și cu pereții din lateralele tastaturii, vor fi iluminați foarte puternic și te vei bucura de o iluminare ambientală fără să plătești în plus vreun leu.

Specificații
Contacte mecanice ROCCAT Titan proiectate de la zero
– se adresează gamerilor care doresc o apăsare de tastă rapidă și precisă, dar în același timp tactilă și silențioasă
– cursa de 3.6 mm cu punct de acționare la 1.8 mm
– structură internă specială pentru reducerea mișcărilor laterale la apăsare și minimizarea imperfecțiunilor la contactul electric (permite firmware-ului să recunoască o apăsare cu 20% mai repede); protejează împotriva prafului
– taste ultra-ușoare (greutate mai mica cu 50% fata de standard) pentru răspuns rapid, durabilitate și funcționalitate

• placa frontală din aluminiu anodizat asigură integritatea structurală a tastaturii și durabilitatea în timp
• suport detașabil pentru mâini și design low-profile pentru ergonomie îmbunătățită în sesiunile prelungite de gaming
• mentenanță foarte ușoară
• sistem inteligent de iluminare AIMO cu LED RGB pentru fiecare tastă: oferă o experiență vizuala next-gen reacționând intuitiv, fluid și organic în funcție de utilizare și de celelalte periferice AIMO conectate
• potențiometru multimedia integrat
• compatibilitate cu tehnologia ROCCAT Easy-Shift[+] • configurare avansată prin suita software ROCCAT Swarm
• memorie integrată pentru stocarea de macro și setări
• procesor ARM Cortex-M0 32-biți
• dimensiuni: 462 x 235 x 32 mm

Contacte: mecanice (ROCCAT Titan)
Cursa taste: 3.6 mm
Memorie: 512 kb
Rata de raportare: 1000 Hz
Iluminare: RGB
Conectare: USB 2.0 (cu fir, 1.8 m)
Compatibilitate: Windows (7 sau mai nou)

Pe lângă existența palmrest-ului foarte lat și jos ce face o trecere foarte fină de la birou la tastatură, acesta prelungește designul foarte plăcut, iar în coltul din dreapta jos, pe negrul mat veți regăsi emblema ROCCAT, neagră, lucioasă. Atunci când se reflectă lumina pe ea arată premium. Acesta se conectează MAGNETIC și nu se va desprinde foarte ușor. În partea inferioară are două benzi cauciucate ce se întind pe toată lungimea acestuia, ce împiedică alunecarea. Desigur, puteți să nu-l folosiți… dar cine ar face asta? E awesome!

Tastele sunt preferatele mele. N-am crezut că voi iubi așa mult niște contacte mecanice, înalte și nu atât de silențioase pe cât sunt obișnuit. M-AM ÎNȘELAT! Căpăcelele tastelor… partea de plastic ce vine montată pe contacte… chestia pe care apeși tu și scrie litera pe ea… căpăcelele… sunt foarte, foarte înguste. Acest aspect ajută foarte mult la design și nu afectează absolut deloc funcționalitatea. Te poți bucura și de taste multimedia, de tasta FN ce are diferite roluri în combinație cu altele ce sunt inscripționate pentru a schimba profilurile sau de a intra în „game mode” (în acest mod fiind dezactivată tasta Caps Lock, DECI NU PUTEȚI FACE RAGE ÎN CHAT!!!!!!!!!!). În colțul din dreapta sus, acolo unde în mod normal erau led-urile ce indicau poziția on/off a Caps Lock, Scroll Lock și Num Lock, acestea mutându-se în partea din dreapta jos, găsim acum o altă funcție drăguță alături de sigla ROCCAT, 3 butoane complet diferite (mute, fx și volum), iluminate cu alb, alături de un potențiometru (cât de tare e asta?) ce modifică efectele vizuale ale tastaturii sau volumul pc-ului.

N-am vorbit încă despre sunet. Cu siguranță vă interesează acest aspect, iar în filmulețul de mai jos veți găsi și o probă audio. Mai scurt… nu e deloc așa cum mă așteptam. Deși sunt contacte mecanice și sunt aplicate pe o placă de metal, acestea sunt destul de silențioase și nu există vreun ecou sau ceva deranjant, iar tastele se simt atât de bine încât sunetul e doar o confirmare că ai un mic monstru sub degete.

Desigur, ROCCAT Vulcan 120 AIMO se bucură și de o aplicație ce se numește ROCCAT Swarm și funcționează cu toate perifericele lor. Aceasta detectează tastatura și o configurează pe placul tău. Aici poți seta SUNETE pentru apăsarea tastelor, poți avea diferite click-uri, sunet de mașină de scris, de raze laser sau chiar efecte sci-fi. De asemenea e disponibilă și setarea ce repetă tasta la un interval de timp și o poți configura după bunul plac. Partea de configurare a tastelor se face foarte ușor cu o listă a tuturor funcțiilor în partea stângă pe care le iei cu „drag&drop” și le arunci peste tasta dorită, în acest fel făcând asocierea foarte ușor și rapid. Nici iluminarea nu putea să lipsească din această aplicație, aici puteți alege 8 moduri prestabilite sau puteți face propriul vostru stil. Eu am ales să rămân pe „AIMO Intelligent Lighting System”, un mod ce arată cu adevărat ca un vulcan, cu lava ce se plimbă ușor, schimbându-se fără a repeta un anumit tipar. Totodată puteți alege și intensitatea luminii, dacă o vreți mai puternică sau mai slabă, în caz că vă deranjează. Toate cele de mai sus pot fi configurate pe diferite profiluri, navigarea între acestea făcându-se foarte ușor, prin FN + F1/F2/F3/F4 (având 4 profiluri în mod prestabilit, dar vă puteți crea câte doriți și vă puteți configura orice alte taste pentru a le accesa).

În concluzie, ROCCAT Vulcan 120 AIMO o tastatură premium la prețul de 699,99 lei. Deși am testat alte branduri, poate cu aceleași caracteristici de bază (contacte mecanice, iluminare rgb, profil destul de jos și silențioasă), Vulcan 120 AIMO mi se pare superioară prin materialele folosite și structura foarte solidă și bine legată. Vă recomand cu drag acest mic monstru, aflându-se la un preț foarte bun față de alte branduri premium ce nu oferă aceeași stabilitate. Merită! Belive me!

0 comments
0 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente