Sniper Ghost Warrior 3 – Recenzie

La începutul săptămânii a fost lansat cel mai nou titlu al seriei Sniper Ghost Warrior, un titlu pe care vi-l prezentăm astăzi într-o recenzie amplă însoțită de gameplay video pentru toată povestea jocului, ba chiar și un mic bonus. Cel mai nou titlu produs de CI Games a fost așteptat foarte mult de fanii seriei și în continuare veți putea citi părerea unuia, însă, haideți să începem cu o descriere oferită de producător și apoi luăm fiecare capitol în parte și discutăm.

Depășește-ți limitele în noul shooter militar. Luptă ca un lunetist american ce are misiune în Georgia, lângă granița Rusiei. Alege-ți drumul pentru a completa misiunile într-un joc „open world” ce nu iartă.
Explorează hărți deschise cu vreme schimbătoare și ciclu zi-noapte, aspecte care au un impact în jocul și deciziile tale. Sniper Ghost Warrior 3 este povestea unei frății, a credinței și a trădării într-o țară scufundată în sângele războiului civil în cea mai completă experiență a unui lunetist. Vei juca rolul lui Jonathan North, un lunetist american ce e parașutat pe teritoriu inamic în nordul Georgiei. Personalizează-ți echipamentul, accesoriile, vehiculele, drona și utilizează cele trei stiluri de joc după bunul plac: Lunetist, Fantomă și Luptător

Fii un lunetist: doboară-ți țintele de la distanță mare. Ia în calcul unghiul lunetei, viteza vântului și direcția, ține-ți respirația și alegeți muniția potrivită pentru arma ta.

Fii o fantomă: analizează-ți inamicii și elimină-i silențios cu o varietate mare de acțiuni pentru lovituri. Modul de joc silențios avansat include o dronă cu care poți merge în recunoaștere.

Fii un luptător: deblochează o varietate mare de arme avansate și modifică-le după nevoile misiunilor tale și bunul plac. Alege dintre arme de asalt, armă de vânătoare, mitralieră sau chiar explozibili.

Fii toți trei: Lorzi locali au preluat controlul teritoriului unde te afli și trebuie să previi ca o întreagă țară să se prăbușească în haos.

Pentru prima oară în istoria seriei Sniper Ghost Warrior, jucătorul are acces la o hartă de tip „Open World”. O hartă cu multiple locații ce oferă un număr impresionant de misiuni. Traversează uimitoarele priveliști mortale în care conflictele se țin lanț de peste 2500 ani.

Jucătorii ce vor risca să se deplaseze pe harta de dimensiuni impresionante, o pot face foarte ușor cu un vehicul. Acest set de roți vă oferă și o bază mobilă pentru armament. Bucurați-vă de viteza în timp ce traversați terenul dur al inamicilor. Aceștia patrulează pe drumuri și adaugă un alt nivel de provocare, jucătorul fiind nevoit să evite, să depășească sau să elimine această amenințare rapidă și furioasă.

Drona este un dispozitiv destinat căutărilor și oferă ajutor în explorarea mediului înconjurător din munții Caucaz. Observă patrule inamice înainte să te vadă ei. Analizează bazele inamice de la o distanță sigură pentru a-ți pregăti tactica unui atac perfect. Extinde-ți opțiunile prin a construi noi funcții pentru dronă. Detectează punctele slabe, sparge computere și camerele de supraveghere de la distanță! Utilizează ochiul prietenos din cer oricând vrei!

Poveste

Încă de la început veți fi întâmpinați cu un cinematic dintr-o lungă serie ce va fi dezvăluită pe tot parcursul poveștii. Așa veți face cunoștință cu personajul pe care-l controlați, Jonathan North, încă de când era mic și învăța tainele armelor de la fratele mai mare, Robert. Cei doi sunt trimiși lângă granița Rusiei cu Ucraina pentru a distruge arme sovietice înainte de a le fura teroriștii. Cei doi au îndeplinit misiunea cu succes dar au fost surprinși de un grup neidentificat ale forțelor speciale condus de Vasilisk ce joacă ruleta rusească cu Jon înainte de a-l lovi și lăsa inconștient și a-i răpi fratele.

Doi ani mai târziu, Jon este trimis în Georgia pentru a ajuta la destabilizarea unor separatiști georgieni ce au fost raportați ca având risc foarte mare pentru că primeau bani și resurse. Jon a acceptat misiunea cu gândul ascuns că îl va localiza pe fratele lui, Robert, după ce au ajuns informații la el că acesta este în regiunea respectivă. Jon este alături de Frank Simms, o fostă lunetistă georgiană numită Lydia și un agent al mossadului israelian, Raquel, care este în zonă pentru a captura și recruta un om de știință rus, Sergei Flostov pe care ea îl crede ostaticul separatiștilor.

Separatiștii sunt conduși de o pereche de gemeni, Davit și Tomas, alături de o femeie numită Inna, cu care Tomas e programat să se însoare. Jon trebuie să se infiltreze la nuntă pentru a obține noi informații pentru a-l ajuta în asasinarea lui Tomas, dar nunta este întreruptă când garda de corp a lui Tomas îl omoară în fața altarului înainte de a putea fi omorât de un lunetist ascuns. În progresul destabilizării separatiștilor, jon este trimis să omoare un lord al crimelor ce face afaceri cu separatiștii și se dovedește a fi Vasilisk, omul care l-a capturat pe Robert în urmă cu doi ani, fiind și membru al Societății 23. Când se întâlnesc din nou, Vasilisk joacă din nou ruleta rusească cu Jon, dar de data aceasta Vasilisk se împușcă singur în cap înainte ca Jon să-l poată interoga.

Apoi Jon este confruntat de Amazi însuși, care se dovedește a fi Robert, ce a fost subiectul unei terapii cu droguri, inginerie genetică și spălare pe creier pentru a-l transforma într-un super-soldat loial Societății 23. Robert își demonstrează abilitățile de supra-om după ce eșuează în încercarea de a-l recruta în Societatea 23 și pe fratele său.

Mai târziu, Jon primește informații despre omul de știință Sergei Flostov ce este ținut prizonier la o bază separatistă. Jon îl salvează pe Flostov care recunoaște că a fost forțat de către Societatea 23 pentru a-i ajuta să creeze soldați spălați pe creier, modificați genetic. Flostov îl informează pe Jon că Societatea 23 a capturat recent un soldat american și urmează să-l execute în curând pentru că au eșuat spălarea creierului pe acesta. Jon călătorește la locația unde este ținut soldatul capturat și descoperă că este Cole Anderson, protagonistul anterioarelor două titluri din seria Sniper: Ghost Warrior. Co,e a fost înfrânt în luptă de către Amazi și mai târziu a fost mutilat peste punctul de a se recupera. Acesta îi dezvăluie lui Jon că Flostov este în prezent liderul Societății 23, apoi îi cere lui Jon să-i lase pistolul lui pentru a-și curma suferința și să moară cu demnitate. Flostov îl contactează pe Jon prin intermediul radio-ului și îi spune cum Societatea 23 a omorât-o pe sotia lui Robert, Milla, apoi s-au folosit de moartea ei pentru a-i săla creierul.

Jon salvează un lider separatist, pe Inna, de atacul super-soldaților din Societatea 23 și află de la ea că celălalt lider separatist, Davit, s-a aliat cu Societatea 23 și a fost responsabil pentru moartea logodnicului ei, Tomas. Jon îl elimină pe Davit, iar în schimb, Inna îi spune unde să-i găsească pe Flostov și Robert/Amazi, ce sunt localizați într-o veche mină de uraniu unde Flostov are un reactor nuclear pentru a produce uraniu pentru armele nucleare pe care le deține. După ce Jon se infiltrează în mină luptând cu mercenarii și soldații din Societatea 23, reactorul nuclear devine instabil. Jon îi confruntă pe Flostov și Robert la reactor, dezvăluindu-i lui Robert că Flostov și Societatea 23 au omorât-o pe soția lui, Milla, înscenându-i moartea pentru a părea ca și cum ar fi fost omorâtă de un atac al dronelor americane pentru a-l întoarce împotriva propriei țări. Văzând cum a fost spălat pe creier și manipulat, Robert îl omoară pe Flostov, apoi se închide în camera reactorului pentru a-l opri manual și a-i oferi timp lui Jon să fugă din mină, murind otrăvit de radiație în timpul procesului. Jon este extras de un elicopter împreună cu Lydia și Raquel, căutând răzbunare împotriva membrilor rămași din Societatea 23.

Gameplay

Fiind un fan al seriei Sniper, am așteptat cu nerăbdare acest titlu, jucându-l și în versiunea Beta și fiind foarte entuziast de cum se prezenta în cele două misiuni disponibile atunci. Iată, însă, că a venit momentul adevărului și am primit acest joc însoțit de un „season pass” (despre care vom vorbi mai târziu), deci o experiență completă (credeam eu) pentru mult-așteptatul joc. Mai mult, ca să fiu pregătit, după perioada de Beta am rejucat Ghost Warrior 2 și mi-am reamintit de povestea foarte scurtă din această serie, în GW2 terminând tot gameplay-ul în 6-7 ore.

Haideți, totuși, să trecem la subiect și să vorbim despre Ghost Warrior 3: în ultimul timp ne-am tot obișnuit cu jocuri de aproximativ 50 GB, asta ridicând nivelul așteptărilor și mai mult, sperând că o să descopăr o poveste mult mai lungă și un joc ce o să mă țină lângă el mai mult de 10 ore. Un factor important a fost că m-am încadrat cu performanțele PC-ului pentru calitatea minimă a jocului, asta m-a bucurat și, din nou, m-a făcut să cred că a fost un salt mare de la GW2 și la capitolul grafică.

Să începem cu dezamăgirile! Ca orice jucător entuziast, după ce deschideți jocul, veți merge direct la modul de poveste și o să începeți campania. După cinematicul de început cu Jon și Robert, veți începe în forță prologul, luptând alături de Robert și finalizând misiunea cu succes, dar prinși într-o ambuscadă, îl pierdem pe Robert și o să continuăm pe cont propriu. Primul aspect pe care o să-l observăm este că avem o bază într-o peșteră din interiorul muntelui (o astfel de bază există în toate cele trei regiuni, dar la ele ne întoarcem mai târziu). Această bază conținând un laptop pe care puteți vedea progresul poveștii și de unde veți alege următoarea misiune. ATENȚIE! Misiunile pot fi selectate DOAR de pe laptop, chiar dacă le veți putea vedea și din meniu, când sunteți oriunde pe hartă, le veți putea activa DOAR din bază, când accesați laptopul. Legat de misiuni, jocul este împărțit în mai multe capitole, primul fiind Prologul, unde Jon îl pierde pe Robert, urmat de 4 Acte, în total însumând 26 de misiuni principale pe care eu, le-am terminat în 9 ore cu foarte multe încercări la unele misiuni, cu foarte multe morți ciudate, cu mult timp ce poate fi recuperat dacă aș rejuca din nou povestea. Vă rog să țineți minte puțin această cifră, 9, o să revenim asupra ei mai târziu.

Noul GW3 se laudă cu o hartă „open world” și este, într-adevăr, o noutate față de GW2. Aici aveți multe puncte secundare, baze ale inamicilor, diferite puncte cu ostatici, diferite zone pe care trebuie să le curățați de inamici. Un lucru foarte bun pentru seria GW3, însă, (și acum începe partea rea) jocul nu e chiar… „open world”, în sensul că harta este împărțită pe 3 regiuni care sunt COMPLET despărțite și de multe ori, teleportarea dintr-o regiune în alta durează multe zeci de secunde, poate chiar câteva minute, pentru mine fiind un timp extrem de lung. Tot legat de hartă, un lucru pozitiv este că există și puncte de „fast-travel” în anumite intersecții, ce ajută la deplasarea mai rapidă către o anumită destinație. De asemenea, la fiecare punct de teleportare sau la ieșirea din fiecare bază o să vă aștepte o mașină, clasicul jeep de teren.

Desigur, vă spuneam de season pass-ul pe care-l primiți când cumpărați jocul. Acesta include și un vehicul așa că o să discutăm puțin despre el. Aveți posibilitatea ca din setările jocului să comutați o funcție, dacă vreți să folosiți vehiculul nou, un buggy. Acesta fiind mai potrivit pentru terenul accidentat din Georgia. Sincer, eu n-am observat o mare diferență la modul cum se comportă mașinile, conducându-le pe ambele pe parcursul gameplay-ului. Un lucru interesant este camera de pe mașină ce are două poziții. Puteți vedea pe unde conduceți, sau puteți vedea în spate, funcție aproape complet inutilă, pentru că e foarte greu să controlați mașina dacă nu vedeți drumul, terenul fiind foarte accidentat. Alte funcții impresionante ale mașinilor sunt farurile ce se aprind și se sting pe tasta F, aceeași tastă cu care puteți folosi vederea nocturnă și pe cea termică. Asta însemnând că dacă vreți să conduceți pe timp de noapte cu vederea nocturnă activă, trebuie s-o porniți înainte să vă urcați în mașină, iar dacă vreți s-o opriți în timp ce conduceți, nu puteți. Trebuie să vă dați jos, o opriți, apoi vă urcați și continuați drumul. Un lucru plăcut este că producătorii au pus camera din interiorul mașinii, deci vedem volanul cum se mișcă, vedem acele de la vitezometru și turometru cum se mișcă, până acum totul bine, dar ei au pus și niște luminițe ce indică faptul că sunt farurile aprinse. Doar că alea nu se sting dacă stingi și farurile, o bilă neagră pentru că n-au mers până la capăt cu funcțiile mașinii.

Dacă tot suntem la capitolul „chestii din metal ce ne ajută” haideți să trecem în revistă și drona, un accesoriu foarte util în orice situație, mai ales pentru a observa inamicii dintr-o poziție ascunsă. După săptămâni bune de Wildlands (pe care încă îl joc) am învățat să am pretenții mai mari de la o dronă. Cea din GW3 este FOARTE GREU de controlat și foarte instabilă, fiind nevoie de mișcări foarte lente pentru a observa inamicii. Totuși, cu multă răbdare și puțin noroc, te poți bucura de o altă perspectivă și poți observa inamici, diferite locuri sau obiective, făcându-ți munca mai ușoară.

Mecanica jocului nu este foarte schimbată față de titlurile precedente ale seriei, acest aspect fiind observat și de privitorii gameplay-ului, live pe Twitch. Personal nu m-a deranjat foarte tare, nu cred c-ar fi putut schimba foarte multe, producătorii concentrându-se pe alte aspecte pentru GW3, dorind să fie cumva în rândul lumii, adăugând posibilitatea „open world” și fiind mult mai complex în materie de misiuni minuscule, poate chiar neînsemnate, dar totuși sunt prezente și au fost necesare multe ore de muncă pentru a le face. Tot în season pass găsim și un set nou de misiuni, un capitol intitulat „The Escape of Lydia”, separat de toată povestea jocului și privit ca o continuare. În acest capitol o controlați pe Lydia și aveți de îndeplinit 2 misiuni, într-un gameplay de aproximativ 20 de minute. Un alt lucru extrem de deranjant este că în jurnalul pe care-l deschideți cu ajutorul laptopului nu puteți accesa și acest capitol. Deși este prezent, este blocat cu un lacăt. Pentru a începe „The Escape of Lydia” trebuie să vă întoarceți în meniul principal al jocului și să porniți de acolo capitolul suplimentar al jocului, oferit prin season pass.

Tot în jurnal găsim capitolul „Most Wanted”, unde găsim 16 lideri inamici ce trebuie eliminați, câțiva dintre ei fiind incluși în misiunile principale ale jocului, iar ceilalți trebuie găsiți pe hartă, fiind marcați cu o icoană reprezentativă. Și aici am avut unele probleme, considerând că a fost un bug. În încercarea de a completa toată lista cu ținte ce au un glonț în craniu, am urmărit acel marcaj de pe hartă și m-am dus să-i omor, unul câte unul. În unele momente se întâmpla să nu mi-i mai arate pe hartă, fiind nevoit să mă întorc în bază și să ies iar ca să se reapară.

Vă spuneam că pe tot teritoriul disponibil găsim multe locații ce trebuie să fie vizitate și verificate, acolo putem găsi arme, diferite obiecte de colecție sau anumite secrete. Totuși… NU SUNTEȚI NEVOIȚI SĂ LE FACEȚI! Chiar așa! Povestea nu depinde deloc de aceste mini-misiuni (nici măcar misiuni secundare nu sunt), ele având doar rol de a umple harta, după părerea mea, din acest motiv le-am ignorat complet. O să spuneți: „Da, dar ai nevoie să deblochezi arme!” GREȘIT! Nu, n-ai nevoie de arme! Încă de la începutul meciului ai o armă secundară foarte slabă, prima idee a fost să iau de la un inamic pe care-l omorâsem, un AK47. AM FĂCUT ASTA ÎN PRIMA MISIUNE! Ghiciți ce? Am terminat jocul cu acel AK47! Nu mi-a trebuit altă armă secundară! Pentru început a fost foarte utilă pentru că de la inamici luam și gloanțe, lucru care m-a ajutat foarte mult. Cât despre arma principală, principalul element din acest joc, pușca cu lunetă, nu cred c-am schimbat mai mult de 3 pe tot parcursul poveștii, iar acestea le-am primit completând misiunile. Într-o vizită de rutină în bază, am văzut că am câteva arme deblocate și am cumpărat una, terminând jocul cu Knight 110, o armă automată, cu încărcător foarte încăpător pentru nevoile mele. Din nou dovedindu-vă că nu e nevoie să deblocați arme pentru a termina jocul. N-am simțit această nevoie ABSOLUT DELOC!

Și dacă tot suntem la capitolul „armament” vă anunț că puteți folosi diferite gloanțe pentru armele voastre, unele fiind foarte utile împotriva inamicilor foarte bine pregătiți și plini de armuri, existând unele proiectile ce explodează când își ating ținta, văzându-se foarte satisfăcător în cinematicele când omori pe cineva, eventual dacă-l lovești în cap, îi explodează capul, la propriu! Un lucru de care trebuie să țineți cont sunt AMORTIZOARELE! La un anumit număr de gloanțe trase, acest amortizor se deteriorează și veți ajunge să trageți fără amortizor și toți inamicii vă vor auzi și vă vor vâna! Acestea se pot repara în bază sau, în funcție de necesitate, există o unealtă mobilă ce poate fi cumpărată pentru a-ți repara amortizorul chiar după ce se strică, nefiind nevoie să te deconspiri.

Haideți să ne întoarcem la season pass și să bifăm și ultimele două elemente incluse în acest pachet, două arme: o pușcă cu lunetă, McMillan TAC-338A (armă disponibilă, după spusele producătorilor pe discuțiile de pe Steam, la SFÂRȘITUL LUI 2017!?!) și un arc ce nu este foarte util împotriva inamicilor înarmați și cu multe straturi de armură. Totuși acesta e util pentru modul de luptă silențios. Și dacă tot vorbim de lucruri NELANSATE cu care vine jocul, pe lângă „The Escape of Lydia”, mai există un capitol, „The Sabotage”, ce nu apare nicăieri, încă, dar sunt anunțate și două hărți pentru modul MULTIPLAYER, un mod COMPLET INEXISTENT LA MOMENTUL LANSĂRII JOCULUI ȘI SCRIERII ACESTEI RECENZII! Doar mie mi se pare că acest joc mai trebuia să mai stea în cuptorul producătorului înainte de a fi lansat? Sunt prea multe lucruri ce lipsesc…

Grafică

Țin să vă precizez încă de la început că am jucat pe setări minime acest joc dar pentru a avea o opinie avizată am setat jocul pe cele mai înalte standarde ale calității și m-am deplasat în diferite locații și condiții. Sunt complet dezamăgit de optimizarea acestui joc și că există asemenea cerințe ale sistemului pentru nivelul scăzut al calității video. Pe parcursul gameplay-ului am întâmpinat foarte, foarte multe buguri vizuale, de la văzutul prin pereții muntelui, sau diferite texturi ce nu se îmbinau perfect, până la zbor cu drona și privind în jos și existând momente când DISPĂREAU ACOPERIȘURILE și puteam vedea în interiorul clădirilor. Cinematicele de la început și de pe parcursul poveștii sunt FOARTE SLABE CALITATIV, ba chiar am căutat pe Youtube acele cinematice, poate am fost eu de vină, poate setările mele au schimbat calitatea cinematicelor, dar NU, peste tot au aceeași calitate slabă. Această trecere de calitate fiind deranjantă uneori, cinematicele rulând cu 500-600 cadre pe secundă, jocul rulându-mi cu 25-40, iar la acele scene de trecere în timp ce se încărca jocul, aveam 120 cadre. Acest lucru îmi spune că jocul putea fi optimizat mult mai bine, poate în viitoarele actualizări se va simți, poate… poate măcar cu 5 cadre pe secundă mai mult… poate…

Sunet

Așa cum am spus și când am jucat varianta beta, fundalul sonor din meniu este, după părerea mea, SUPERB! Aș pune piesa pe repeat și aș asculta-o non-stop! 😀 Iar legat de alte sunete din joc, cum ar fi zgomotul mașinilor, sunetul armei când apeși pe trăgaci, șuieratul gloanțelor, dialogurile inamicilor pe care le auzi dacă ești lângă ei, toate sunt la un standard normal, nu deranjează cu nimic dar nici nu ies în evidență. Legat de sunet am descoperit și un bug ce mi s-a întâmplat de mai multe ori. În timp ce aveam ecranul de încărcare în față, pentru a naviga între teritorii sau ceva de genul, se auzea mult iubita melodie, la un moment dat începea să se audă sunetul din cinematic și dialogul personajelor, dar melodia nu se terminase încă. Era greu de înțeles și de urmărit acel sunet din cinematic, moment în care încă aveam ecranul de încărcare în fața ochilor.

Concluzie

Haideți să facem o mică recapitulare. Jocul se vinde la pachet cu season pass-ul la prețul de 49,99 euro. Pentru povestea jocului și un capitol din season pass am „pierdut” 9 ore și jumătate, gameplay-ul complet fiind disponibil mai jos. Dacă eliminăm momentele în care jocul se încarcă și toate încercările mele eșuate, cred că pot ajunge lejer la un gameplay de sub 8 ore. Vi se pare normal 50 euro pentru 8 ore de poveste? După părerea mea nu merită această sumă nici dacă season pass-ul mai adaugă 5 ore de gameplay. Per total, jocul mi se pare sărăcăcios și lipsit de scop, mașinile (cea normală vs. cea din season pass) sunt foarte asemănătoare, armele nu trezesc nevoia de a le colecta, poți termina jocul cu primele arme obținute. Faptul că nu există un mod de multiplayer este dezamăgitor, dar faptul că anunță două hărți pentru MULTIPLAYER în season pass despre care nu dau detalii, e și mai dezamăgitor. Ei cred că oamenii se vor întoarce la joc după ce modul va fi lansat, dar poate că până atunci mulți dezinstalează jocul, așa cum am făcut și eu. Deci merită să-l jucați dacă sunteți iubitori ai seriei. Nu merită să-l cumpărați, e mult prea scump pentru ce oferă. După părerea mea, un preț corect ar fi undeva la 20 euro.

Vă las mai jos gameplay-ul complet din ce oferă jocul în prezent, poate vă salvez de 50 euro. Voi ce părere aveți despre joc?

0 comments
1 like

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente