Sony RX100 VI – Perfectă pentru călătorii

S-a sfârșit vara, anotimpul în care cei mici și-au continuat vacanța începută în pandemie, iar cei mari au luat pauză de la job-ul de curând reînceput. În micile evadări din cotidian, atât cei mari cât și cei mici iubesc să își facă amintiri frumoase pe care să și le reamintească peste ani. Pentru aceste dorințe există o cameră foto compactă ce îi mulțumește până și pe cei mai pretențioși, fiind foarte performantă, foarte ușor de folosit și foarte mică.

Specificații
Moduri presetate (Scene): Blur anti-miscare, Focuri de artificii, Gurmand, Handheld Twilight, Sensibilitate crescuta, Peisaj, Macro, Portret de noapte, Scena de noapte, Modul Pet, Portret, Sport, Apus de soare.
Profil culoare: sRGB , Adobe RGB
Telecomanda: Sony RM-VPR1(se achizitioneaza separat)

SENZOR
Sensibilitate: Auto, 125-12800 (Extins: 80-12800)
Senzor: 1″ (13.2 x 8.8 mm) CMOS
Stabilizare optica de imagine: Da
Tip obturator: Mecanic/Electornic
Viteze obturator: 4 – 1/2000; 30 – 1/32000

FOCUS
Distanta focala: 24-200mm
Distanta minima de focalizare: Wide: 8cm, Zoom: 1m

OPTICA
Diafragma Maxima: f/2.8 – f/4.5
Zoom-digital: 32x

SPECIFICATII FOTO
Blit integrat: Da
Capacitati Direct Print: Nu
Format fisiere: JPEG, RAW, AVCHD Ver. 2.0, MP4, XAVC S
Masurarea expunerii: Average, Center-Weighted, Multi, Spot
Moduri balans de alb: Auto, Cloudy, Color Temperature Filter, Custom, Daylight, Flash, Fluorescent (Cool White), Fluorescent (Day White), Fluorescent (Daylight), Fluorescent (Warm White), Incandescent, Shade
Moduri expunere: Prioritate diafragma, Automat inteligent, Manual, Memory Recall, Film, Fotografiere panoramica, Programare automata, Selectare scena, Srioritate declansator, Auto superioara
Patina blit extern: Nu
Raza efectiva blit: 5.9m
Rezolutie Foto: 20 Mpx.
Rezolutii inregistrate: 20 MP: 5472 x 3648(max)
Temporizator: Da (2, 5, 10 Sec)

SPECIFICATII VIDEO
Iesire video: HDMI D
Inregistrare audio: AAC LC, AC3, Dolby Digital 2ch, Linear PCM (Stereo)
Inregistrare video: 3840 x 2160p: 30 fps, 25 fps, 24 fps
1920 x 1080p: 60 fps, 50 fps, 30 fps, 25 fps, 24 fps
1920 x 1080i: 60 fps, 50 fps
1280 x 720p: 30 fps, 25 fps
1920 x 1080p: 240 fps, 480 fps, 960 fps
1824 x 1026p: 240 fps, 480 fps, 960 fps
1676 x 566p: 240 fps, 480 fps, 960 fps
1920 x 1080p: 250 fps, 500 fps, 1000 fps
1824 x 1026p: 250 fps, 500 fps, 1000 fps
1676 x 566p: 250 fps, 500 fps, 1000 fps

ECRAN / VIEWFINDER
Display: LCD 3.0″ LCD Rabatabil Touch Screen (921,600 pixeli)
Vizor optic: Electronic

STOCARE
Carduri memorie compatibile:
Memory Stick Duo
Memory Stick Pro Duo
Memory Stick PRO Duo (High Speed)
Memory Stick PRO HG-Duo
SDHC
SDXC
Memorie interna: Nu

CONECTIVITATE
Wireless: Da

ALTE CARACTERISTICI
Mod alimentare: Acumulator reincarcabila NP-BX1 1240 mAh
Alimentator: Sony AC-UB10C
Model acumulator compatibil: NP-BX1

DIMENSIUNE / GREUTATE
Dimensiuni: 101.6 x 58.1 x 42.8 mm
Greutate: 301g

Sony RX100 VI este o cameră compactă foarte solidă, ce încape într-un buzunar, fără să vă temeți că veți zgâria obiectivul, pentru că acesta este telescopic și are lamele ce îl protejează când camera este închisă. Camera dispune de un zoom optic ce începe de la 24mm și ține până la 200mm, acoperind în acest fel o plajă focală foarte mare, pentru mai multe tipuri de tipuri de fotografii. Mai mult de atât, funcția Clear Image Zoom vă permite să apropiați de două ori mai mult în mod digital, până la 400mm.

Principalele caracteristici pe care eu le caut la o astfel de cameră compactă sunt fotografia în format RAW și filmarea 4K, dacă mai am noroc și de un zoom generos e deja o combinație excelentă. RX100 VI le are pe toate, ba chiar și un ecran complet rabatabil pentru selfie sau filmări de tip vlog (nu foarte lungi, însă, detaliez mai jos acest aspect).

Este o cameră luminoasă datorită diafragmei ce începe de la F2.8 și rămâne la doar F4.5 când este folosită focala de 200mm. Acest lucru permite timpi de expunerei mai reduși și măresc efectul de bokeh. Un bun exemplu fiind acela al fotografiilor de tip portret, când subiectul este separat foarte bine de fundal.

Fiind foarte ușoară, eu am simțit nevoia de un grip pentru momentele de zoom maxim, acesta fiind inexistent, însă stabilizarea optică SteadyShot se descurcă. Pentru cadre cu expunere lungă pe timp de noapte cu cerul înstelat veți avea nevoia, totuși, de un trepied.

RX100 VI dispunde de 315 puncte de focus ce acoperă aproximativ 65% din suprafața imaginii și reacționează foarte rapid, chiar și pentru subiecții aflați în mișcare, autofocusul dispunând și de funcția Eye-AF, o funcție foarte utilă ce menține totdeauna focusul pe ochii subiectului. Încă un punct în plus la capitolul focus este ecranul tactil ce ajută enorm când pur și simplu puteți pune degetul pe zona dorită și camera focalizează automat, urmând apoi să apăsați declanșatorul.

Încă un aspect pozitiv al ecranului este unghiurile în care poate fi rabatat, acesta permițând să vedeți totul și când camera este lipită de sol, și când este ținută în aer (de exemplu, când filmați din public, în timpul unui concert), dar cea mai drăguță parte este că se rabatează complet și atunci când îndreptați camera către voi să vă faceți un selfie sau să filmați un vlog, vă puteți vedea.

În condiții de lumină foarte puternică, atunci când e imposibil să încadrați folosind ecranul, puteți să folosiți vizorul (ce este ascuns) printr-o simplă apăsare de buton.

Am avut parte de o dezamăgire atunci când am folosit funcția video, când am înregistrat în format 4K. Deși calitatea imaginii este SUPERBĂ pentru o cameră atât de mică, dezamăgirea a venit atunci când am realizat că după fix cinci minute, filmarea se oprește. Această limită de filmare împiedică supraîncălzirea camerei și am întâlnit-o și pe alte modele, poate pentru cei mai mulți e suficient, însă pentru cei care vor să faca vlog poate fi o problemă. Desigur, pot să scadă calitatea filmării la 1080p și această limitare de timp dispare. De asemenea, RX100 VI poate filma și S-Log3 și S-Log2, pentru cei mai avansați în gradarea culorilor în postproducție.

RX100 VI permite conectarea prin Bluetooth la gps-ul telefonului pentru a obține informații despre locație și a stoca aceste informații în fotografii. Se poate conecta la aplicația Imaging Edge Mobile pentru a vizualiza sau transfera imaginile pe un telefon. Acest transfer se face mult mai rapid pentru dispozitivele ce au NFC, doar apropiindu-le. De asemenea, această aplicație poate folosi și drept telecomandă pentru declanșarea de la distanță, putând vizualiza pe telefon tot ce „vede” camera.

Camera dispune de o rotiță în care vă puteți alege ce mod de fotografie să folosiți, iar în jurul declanșatorului se regăsește funcția de zoom electronic ce apropie sau depărtează imaginea. În zona obiectivului e un singur inel rotativ ce are diferite roluri, în funcție și de modul selectat. Pe modul automat și altele semi-automate, acesta are rol de zoom, în timp ce pe modul manual, inelul modifică diafragma.

Mai jos aveți câteva fotografii neprelucrate, realizate pe modul automat (mai puțin cele nocturne)

Iar în continuare este o panoramă editată manual, formată din mai multe cadre verticale

În continuare aveți și exemple video pentru ce poate această jucărie cu specificații impresionante

Test zoom și stabilizare
Test modul High Framerate
Filmare 4K
Filmare 4K

În concluzie, Sony RX100 VI are performanțe foarte bune, fiind câștigătoarea premiului EISA pentru cea mai bună cameră compactă 2019-2020. Ușurința cu care poate fi transportată chiar și în vârful muntelui este de inegalat, mai ales că nu își dorește nimeni să care un rucsac foto cu body-uri si obiective grele pe un drum de munte. După părerea mea este o cameră ce poate fi destinată atât începătorilor, cât și celor mai experimentați sau semi-pro. Orice dorință ar avea un viitor sau deja fotograf, RX100 VI o îndeplinește cu brio!

0 comments
0 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente