Xperia 5 II – Flagship-ul Sony din prezent

Lansat în Septembrie 2020, Xperia 5 II este considerat cel mai bun telefon Sony la acest moment. Am avut norocul să primesc unul în teste și vă voi prezenta principalele puncte cheie sau slabe pe care eu le-am descoperit pe parcursul utilizării. Pe lângă funcțiile de bază pe care trebuie să le îndeplinească orice telefon, voi încerca să trec în revistă principalele caracteristici cu care Xperia 5 II se laudă.

Aspect

Un prim impact întotdeauna îl avem asupra aspectului, acesta m-a impresionat imediat după ce l-am scos din cutie, așezându-se foarte bine în mână datorită lățimii foarte mici, de doar 68mm, în acest fel puteam foarte ușor să ating cu degetul mare, marginea opusă. Următorul impact asupra mea l-a avut sticla din spate ce este foarte alunecoasă, făcând telefonul să fie dificil de ținut în mână și folosit fără o husă. De asemenea, o husă ar proteja foarte mult și camera ce este expusă atunci când telefonul stă pe o suprafață, aceasta fiind și motivul pentru care telefonul nu va atinge cu întreaga suprafață și va fi dezechilibrat.

Toate butoanele fizice se regăsesc pe partea dreaptă a dispozitivului, primul având rol de a schimva volumul, al doilea buton pornește/oprește telefonul sau intră în modul de stand-by dar are și senzor de amprentă integrat, al treilea buton pornește asistentul Google, iar al patrulea are rol de declanșator pentru camera foto. Amplasarea senzorului de amprentă consider că e un dezavantaj pentru că te limitează cumva la a-l debloca cu un singur deget, dacă ții telefonul cu mâna dreaptă, iar zona îngustă de detecție poate să îngreuneze uneori deblocarea. De asemenea, apreciez amplasarea butonului ce activează asistentul Google, din ce în ce mai multe dispozitive putând fi configurate cu comenzi vocale. Pe partea stângă se află tăvița pentru cele două cartele SIM sau o cartelă + card de memorie, îmi place faptul că nu aveți nevoie de acea cheiță prin care înțepați sertarul să se deschidă, acesta are un lăcaș de unde se trage și e ușor de deschis. În partea superioară regăsim conectorul jack de 3.5mm, mă bucur că Sony nu a renunțat la el, deși au din ce în ce mai multe dispozitive audio cu conectivitate bluetooth.

Ecran

Principalul punct forte este ecranul OLED de 120Hz cu o mărime de 6.1 inci și o rezoluție 1080×2520. Am fost captivat de fluiditatea cu care redă orice tip de conținut, fie jocuri foarte rapide, fie chiar și navigarea prin aplicații. Vă recomand ca următorul vostru telefon să fie de minim 120Hz, veți vedea o diferență uriașă. Pe de altă parte, însă, mi-aș fi dorit să fie puțin mai luminos. Culorile sunt bine reprezentate și aveți posibilitatea să alegeți manual balansul de alb, dacă vreți lumină mai caldă sau mai rece. Mai există și un mod „Creator” pentru culori, ce este destinat celor ce folosesc telefonul mai mult pentru filmările HDR, acest mod oferind un aspect mai fad în toată interfața.

Sunet

Telefonul beneficiază de două difuzoare pe partea frontală, poziționate sus și jos, acestea reușind să ofere senzația de sunet surround, însă Sony a venit și cu o surpriză. Avem control pe un nou mod de vibrații dinamice. Acest mod face telefonul să vibreze pe notele joase ale melodiilor, putând chiar să aveți melodia pe un volum atât de mic încât aceasta să nu se audă, telefonul folosind doar vibrațiile. E o senzație foarte plăcută și la vizionarea unui film, oferind o experiență de neratat.

Camera

Un capitol foarte important la telefoanele din ziua de azi. Camera frontală este de 8megapixeli cu diafragma f2.0, iar pe spate avem trei camere de 12megapixeli, una de 24mm f1/7, una ultrawide de 16mm f2.2 și una tele de 70mm f2.4. După testele pe care le-am efectuat, calitatea camerelor este peste medie, însă nu excelează. Mi-aș fi dorit mai mulți megapixeli, o rezoluție mai mare ar fi adăugat un plus de calitate. Pe orice tip de fotografie telefonul se descurcă bine, toate cele trei camere obținând rezultate bune. Acestea au disponibil și un zoom digital 3x pe care nu vă recomand să-l încercați.

Totodată, atât pe foto cât și pe video există aplicații pentru modul PRO, acolo telefonul beneficiind de tehnologia dezvoltată pe seria de mirrorless-uri Alpha, toată inteligența artificială legată de autofocus pe ochi și fotografia în rafală cu până la 20 de cadre pe secundă. Pe foto, modul pro este foarte ușor de utilizat și rezultatele sunt net superioare modului auto, atunci când știți să faceți și setările. Puteți activa și formatul RAW la fotografie, ceea ce ajută foarte mult la editările ulterioare, acest format salvând mai multă informație în fotografie ce poate fi recuperată foarte ușor din zonele luminoase și cele întunecate. Vă recomand să folosiți RAW + jpeg, pentru orice eventualitate. O situație ce m-a salvat de la o fotografie ruinată a fost când pe timp de noapte, în pădure, în beznă totală, după ce am făcut setările și am declanșat, jpeg-ul a ieșit decent, iar RAW-ul era plin de purici. În această situație extremă am descoperit că nu s-a descurcat cum m-am așteptat și nu am putut folosi acel RAW.

Modul PRO pentru video, vă permite să înregistrați filmări 4K HDR și mi-am cam prins urechile prin meniul aplicației. Trebuie făcut un proiect pe care să lucrați și să filmați. După ce vă familiarizați e foarte probabil să vă placă. Acest mod oferă foarte multe indicații pe ecran cu privire la filmare și setările active.
Și camera de selfie se descurcă bine, deși nu obișnuiesc să le folosesc, am testat-o atât pe filmare cât și pe fotografii și nu am fost dezamăgit. Fotografiile ies sharp și foarte bine expuse. Tot la capitolul ăsta vreau să prind și blițul, atunci când e folosit pe post de lanternă. Este la o intensitate foaaaaaarte mică, cu greu vezi pe unde mergi, poate doar să vezi să bagi cheia în ușă. Când e folosit pentru fotografii are o intensitate bună.

Alte caracteristici de bază ce merită menționate ar fi procesorul octa-core foarte rapid, cei 8GB de memorie ram, stocarea internă de 128GB, bateria de 4000mAh care nu se consumă atât de repede, încărcarea rapidă (50% în 30 min) pe 21W.

Xperia 5 II costă în jur de 4000 lei, în funcție de magazin. Nu știu dacă aș cumpăra unul, însă cu siguranță nu la prețul ăsta. Consider că sunt telefoane mai bune în gama asta de preț care oferă mai multă performanță. Poate nu cu lentile Zeiss, poate nu la nivelul calității Sony, însă la un preț mult mai scăzut. Sunt fan Sony și folosesc un mirrorless semi-pro, pot spune că software-ul de cameră din telefon mi se pare excelent, însă mi-aș fi dorit să văd asta și în rezultatele finale, în fotografii. Sunt bune, însă aveam așteptări mai mari.

Vă las mai jos sample-uri foto și video.

Day – 4K 30FPS – 16mm (ultra wide lens)
Day – HDR 4K 24FPS – 24mm (wide lens)
Day – 4K 30FPS – 70mm (zoom lens) + zoom digital x3
Day – 1080p 30FPS – Selfie camera
Night – HDR 4K 30FPS – 16mm (ultra wide lens)
Night – HDR 4K 60FPS – 24mm (wide lens)
Night – HDR 4K 30FPS – 70mm (zoom lens)

Diferențe între JPEG și RAW pe timp de noapte

0 comments
0 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente