Cum faci fotografii mai bune cu telefonul?

În 2016, un studiu PetaPixel arăta că 98.4% din camerele foto de consum erau din smartphone-uri, 0.8% erau camerele compacte, 0.5% camerele DSLR și 0.2% camerele mirrorless. Până în prezent este posibil ca aceste cifre să fie schimbate, tot în favoarea telefoanelor pentru că modelele lansate în ultimii ani au performanțe mai bune în lumină slabă, rezoluții mai mari și din ce în ce mai mulți megapixeli.

Am prieteni care fotografiază cu telefonul și chiar au renunțat la camerele foto profesionale în favoarea acestora. Cel mai important este să aveți și cunoștințele de utilizare ale funcțiilor de bază din fotografie pentru a obține un rezultat mai bun chiar și când folosiți telefonul.

Sunt sigur că v-ați lovit de fotografii mișcate, de dâre de lumină sau chiar „purici” ce făceau fotografia neplăcută și nu o mai puteați folosi. Voi încerca să explic puțin din punct de vedere tehnic funcțiile de bază și vă voi arăta că fotografia cu telefonul poate fi puțin mai complexă decât point-and-shoot. Nu dau sfaturi de creativitate sau încadrare, însă dacă sunteți pasionați de fotografie veți găsi diferite cărți pentru acest domeniu.

Importante sunt trei mari setări: diafragma, timpul de expunere și ISO-ul. Toate acestea influențează lumina și va trebui să le puneți în balanță. Să le luăm pe rând:

Diafragma e reprezentată prin mici lamele din interiorul obiectivelor foto, ce se închid sau deschid, pentru a lăsa o anumită cantitate de lumină să intre. Când diafragma este deschisă, intră mai multă lumină și camera separă subiectul de fundal. Când diafragma este închisă, intră mai puțină lumină și zona de focus se mărește, totul devenind clar.
Această setare este de bază la fotografia de portret (deschisă la maximum) și la fotografia de peisaj (cât mai închisă, pentru a păstra totul clar, însă trebuie să aveți grijă la luminozitatea corectă a fotografiei). De obicei, pentru telefoane diafragma este fixă și nu se poate modifica. Aceasta este setată pe cea mai mică valoare pentru a obține o bună luminozitate în fotografii.

Timpul de expunere (cunoscut și sub numele „shutter speed”) este reprezentat de viteza cu care camera face fotografia. Aici întâmpinăm de multe ori problema cu fotografia mișcată, iată cum putem evita acest lucru: un exemplu de timp scurt poate pleca de la 1/4000 (ceea ce înseamnă a 4000-a parte dintr-o secundă, da, atât de rapid!) și poate ajunge la fotografii cu expuneri lungi de 30 de secunde sau chiar mai mult pentru fotografii profesioniști. Desigur, în aceste situații aveți nevoie de un trepied.
Această setare este de bază la fotografia de sport, wildlife sau la fotografia pe timp de noapte. Pentru a fotografia mișcări rapide aveți nevoie de un timp cât mai scurt, fiind dificil să fotografiați în zbor păsări de talie mică. Mare atenție, un timp scurt înseamnă că intră mai puțină lumină în cameră și va trebui să compensați din celelalte setări să obțineți mai multă lumină. De asemenea, pentru a fotografia orașul sau chiar stelele, aveți nevoie de un timp lung de expunere, pe care îl puteți adapta în funcție de rezultatul obținut. În acest mod intră foarte multă lumină în senzor și fotografiile pe timp de noapte se pot transforma total. De asemenea, vă recomand să folosiți temporizatorul pentru a fotografia la 5-10 secunde distanță de la apăsarea declanșatorului, în felul acesta eliminându-se vibrațiile transmise de dvs spre trepied, expunerile atât de lungi fiind foarte sensibile.

ISO-ul este ultima variantă de unde vă recomand să creșteți luminozitatea, acesta adaugă zgomot de imagine (acei purici) și e important să-i evitați, dacă se poate. Încercați să setați ISO la valoarea minimă (de obicei 100) și urcați acea valoare doar după ce setați celelalte două funcții, dacă mai aveți nevoie de lumină. De obicei, fotografii testează toate acele valori și analizează cât zgomot de imagine e adăugat pentru a-și descoperi limita, ulterior setând camera să nu depășească acel prag.

Câteva aspecte pe care eu le consider importante la o fotografie:
1. Atunci când vă permite dispozitivul, fotografiați în format RAW, acest fișier salvează mult mai multe informații decât JPEG-ul obișnuit și la editare veți avea mai multă calitate, cât și detalii ce pot fi recuperate din zonele luminoase sau întunecate. Puteți edita aceste fotografii și pe telefon folosind diferite aplicații.
2. Priviți linia orizontului și încercați s-o mențineți dreaptă. Nimănui nu-i plac fotografiile strâmbe 🙂 Valabil și pentru alte situații de fotografie, încercați să mențineți o geometrie, să rămână drepte liniile verticale sau orizontale (aici vorbim despre clădiri, stâlpi, soba de teracotă din fundalul selfie-urilor, etc.).
3. Dacă dispuneți de un telefon ce are mai multe focale și puteți trece de la camera principală la cea de zoom sau cea ultra-wide e ok, însă nu vă recomand zoom-ul digital NICIODATĂ. Nu există nimic mai rău 🙂

Vă invit să urmăriți mai jos și versiunea video a acestui articol 🙂

0 comments
2 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente