Recenzie Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

„Marvel’s Spider-Man: Miles Morales” este un joc lansat pe 12 noiembrie 2020, produs de Insomniac Games și distribuit de Sony Interactive Entertainment pentru PlayStation 4 și PlayStation 5. Bazat pe super-eroul din benzile desenate, „Miles Morales” este al doilea joc din seria „Marvel’s Spider-Man” după titlul cu același nume din 2018. „Miles Morales” a fost anunțat odată cu dezvăluirea noului PlayStation 5 din iunie 2020.

Miles Morales continuă de la titlul precedent, „Marvel’s Spider-Man”, de la DLC-ul „The City that Never Sleeps”, timp în care Miles a fost mușcat de un păianjen îmbunătățit genetic și a câștigat puteri similare cu Peter Parker. La un an după încheierea primului joc, Morales s-a antrenat sub îndrumarea lui Parker, s-a mutat de la Brooklyn la Harlem și s-a integrat pe deplin în rolul lui Spider-Man. După ce Parker pleacă pentru a se alătura iubitei sale, reporterul Daily bugle, Mary Jane Watson, ca fotograf pentru războiul civil din Symkaria, Miles rămâne protectorul New York-ului. El trebuie să găsească un echilibru în susținerea pentru mama lui, Rio Morales, în campania pentru consiliul municipal, în timp ce își apără și noua casă din Harlem, cât și restul orașului New York de un război izbucnit între benzile Roxxon Energy Corporation și o armată numită „Underground” condusă de Tinkerer.

Pe lângă personajele care se întorc din titlul precedent, precum Rhino, lordul crimei Kingpin și podcast-ul anti-Spider-Man produs de J. Jonah Jameson, precum și Otto Octavius care apare într-o secvență scurtă, jocul aduce și noi caractere în poveste. Ganke Lee este cel mai bun prieten al lui Miles de la Brooklyn Visions Academy și sprijinul tehnic pentru Spider-Man; Aaron Davis este unchiul lui Miles, care operează ca mercenar cunoscut sub numele de Prowler; Danika Hart, o adolescentă care găzduiește un podcast pro-Spider-Man cunoscut sub numele „The Danikast” și care se confruntă deseori cu Jameson; Simon Krieger, șeful departamentului R&D al Roxxon; Phin Mason, prietena din copilărie a lui Miles, care caută să răzbune moartea fratelui ei, Rick.

Poveste

După mai bine de un an de la criza „Devil’s Breath”, Miles Morales este acum învățăcelul lui Peter Parker și continuă să protejeze New York-ul în timp ce onorează amintirea tatălui său, Jefferson Davis. După ce îl opresc pe Rhino să scape de sub custodia poliției și îl lasă în mâinile lui Simon Krieger, directorul Roxxon R&D, Peter lasă pe mâinile lui Miles soarta New York-ului pentru perioada în care el pleacă s-o ajute pe Mary Jane Watson în Symkaria.

Miles se întoarce acasă pentru a sărbători Crăciunul cu mama lui, Rio, și prietenii Ganke Lee și Phin Mason. În ziua următoare, când Miles era prezent la una din întâlnirile de campanie ale mamei lui, aceasta a fost întreruptă de Underground, un grup de teroriști împotriva Roxxon. În timpul primului său conflict cu cele două grupuri, Miles află că Phin este în secret „Tinkerer”, liderul mascat al Underground care plăluiește să răzbune moartea fratelui ei, Rick, care a murit de la radiații în timp ce lucra pentru Nuform, noua sursă de energie experimentală a Roxxon. El și Phin au încercat să saboteze proiectul, dar Krieger i-a descoperit și l-a omorât pe Rick. Cu ajutor de la unchiul Aaron Davis, căruia nu poate să-i înșele simțurile și-i simte identitatea, ulterior acesta dovedind că este Prowler. Miles descoperă că planul lui Phin este să distrugă noua clădire a Rexxon Plaza prin explozia Nuform.

După ce îi trădează încrederea lui Phin pentru a obține informații de la Underground, Miles e forțat să-i spună că el este noul Spider-Man, stricându-și prietenia. Rio află și ea despre identitatea secretă a lui Miles și îl susține. Miles încearcă să se împace cu Phin dar Roxxon îi întâmpină cu un Rhino îmbunătățit. Miles și Phin scapă, dar află că Aaron i-a spionat pentru Roxxon și Krieger a modificat reactorul Nuform pentru a distruge tot Harlem-ul dacă planul lui Phin are succes. Rhino o enervează pe Phin povestindu-i despre moartea fratelui său și aceasta încearcă să-l omoare. Când Miles intervine, Phin îi răspunde cu o lovitură ce îl lasă inconștient. În drum spre a o opri, Miles e capturat de Aaron, care îl închide într-o celulă din subteran de frica faptului că o să fie omorât la fel ca tatăl lui. Miles își înfrânge unchiul și-i spune că nu poate întoarce spatele oamenilor atunci când au mai mare nevoie de el.

În timp ce Underground și Roxxon se luptă pe străzi și Phin își duce planul la bun sfârșit, Aaron o ajută pe Rio să evacueze Harmel în timp ce Miles o confruntă și învinge pe Phin înainte ca reactorul Nuform să ajungă într-o stare critică. Miles absoarbe energia Nuform dar nu reușește s-o mențină. Văzând că toată acea energie îl va omorî pe Miles dacă nu o eliberează, simțindu-se vinovată, Phin îl ridică la o distanță considerabilă deasupra orașului, sacrificându-se. Miles se prăbușește la pământ și identitatea sa e descoperită de câțiva cetățeni din Harmem pe care i-a ajutat când era Spider-Man, ei promițând să mențină secretul.

Patru săptămâni mai târziu, Roxxon a primit numeroase plângeri în justiție și Krieger a fost arestat, urmat de Aaron care s-a predat și a depus mărtruie împotriva acestuia, în schimbul unei pedepse mai mici. Peter se întoarce din Symkaria și îl laudă pe Miles pentru eroismul de care a dat dovadă.

Gameplay

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales este construit pe platforma vechiului joc, vei întâmpina încă de la început aceleași mișcări și aceeași hartă, însă cu multe noutăți. Imediat după lupta cu Rhino de la început, aflăm că Miles Morales are aptitudini noi, poate absoarbe energie electrică și o poate folosi în favoarea lui. Acest avantaj a fost numit Venom (fără vreo legătură cu personajul), având 6 tipuri de lovituri, Venom Punch – lovitură destinată unui singur adversar, Venom Smash – lovitură ce îl înalță pe Miles și aterizarea lovește mai mulți inamici, Venom Dash – se aruncă spre adversar în timp ce-l lovește, Venom Jump – lansează inamicii în aer, Venom Dash Launcher – în timpul Dash puteți sări de pe inamic pentru a declanșa Jump fără vreun cost suplimentar, lansând în aer toți inamicii, Mega Venom Blast – o lovitură puternică ce distruge totul în jur pe o anumită rază. Aceste lovituri se deblochează pe măsură ce avansați în poveste și activează prin combinații de butoane dar și cu un cost de bară de energie, aceasta încărcându-se din luptele cu inamicii, în final având până la trei bare de energie, Mega Venom Blast având nevoie de toate trei.

Am fost plăcut surprins să văd că acele puncte de „fast travel” nu mai trebuie deblocate ca în titlul precedent, ci sunt pe hartă încă de la început, putând să navighezi foarte ușor distanțe mari într-un timp foarte scurt. Fast travel-ul se întâmplă în stații de metrou, călătorind pe sub pământ, la fel ca în titlul precedent, doar că în vechiul Spider-Man trebuia să deblocați zonele respective din hartă printr-un turn de supraveghere, ulterior primind acces la toate zonele de interes din regiunea respectivă. Pe hartă mai regăsim cărți poștale, sunete, capsulele timpului și cuferele Underground în categoria obiectelor ce trebuie colectate, iar ca mini-questuri ce vă recompensează cu activity points sau tech points, diferitele misiuni din aplicația Friendly Neighborhood (vorbesc despre ea mai jos), Laboratoarele Roxxon și ascunzătoarele Underground, dar și misiunile principale sau secundare, și nu în ultimul rând, misiunile de tip antrenament cu holograma lui Peter Parker pentru Stealth, Luptă și Traversal (adică mici trasee pe care trebuie să le parcurgeți cât mai rapid).

La începutul jocului, Miles ni-l prezintă pe Ganke, prietenul lui ce îl ajută în timpul misiunilor ce a dezvoltat și aplicația Friendly Neighborhood, aplicație unde cetățenii din New York pot cere ajutor, cereri care se dovededesc a fi foarte diferite, de la trafic feroviar blocat până la recuperarea porumbeilor sau salvarea unei pisici, care ulterior vă însoțește într-un costum. Tot în aplicație găsim și crimele ce se desfășoară în zonă și pe care Miles trebuie să le oprească. Toate misiunile oferă recompense suplimentare dacă sunt îndeplinite anumite bonusuri, cum ar fi diferite moduri de a neutraliza inamicii sau diferite metode de a îndeplini misiunea, de exemplu: fără să fiți detectat. Finalizând misiunile cu toate bonusurile am ajus foarte ușor să obțin destule puncte pentru a îmbunătăți aptitudinile și gadget-urile. Acestea au nevoie de puncte de skill care se obțin atunci când faceți misiuni, de activity points și tech points ce se obțin dacă faceți celelalte questuri despre care am vorbit mai devreme.

Am fost plăcut surprins să observ o misiune în care Miles a avut un dialog cu o persoană cu dizabilități, Hailey Cooper, aceștia folosind limbajul semnelor în timpul dialogurilor, ulterior apărând un graffiti „Black Lives Matter” pe o clădire, făcând referire la evenimentul neplăcut din 2020. O altă surpriză a fost statuia creatorului universului Marvel, Stan Lee, care vă deblochează și un achievement atunci când îi dedicați un omagiu.

Deși am mai avut tentative, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales este primul joc la care am obținut trofeul de platină pe PS4, îndeplinind toate achievementurile. Pentru a termina Miles Morales, trebuie să îndepliniți 16 misiuni principale și 10 secundare. Dacă duceți la bun sfârșit și toate activitățile și crimele, într-un final veți avea jocul completat 100% și nivelul 20 atins. Dar nu s-a terminat aici, trei mari skilluri sunt blocate, un costum pentru Spider-Man e blocat, ultimul nivel al gadget-urilor este bocat. Pentru a le debloca trebuie să terminați povestea și în modul „New Game+”. Ce înseamnă asta? Că o luați de la capăt, pe o altă salvare a jocului, diferită de cea principală, în care veți putea face din nou misiunile (putând ignora totul în jur de data asta), aici deblocându-se cele menționate anterior, iar la terminarea poveștii veți obține și trofeul de platină dacă ați îndeplinit toate celelalte achievementuri. Pentru mine a fost cel mai dificil să deblochez unul în care trebuia să obțin 100 combo prin lovituri consecutive și în timpul questului se terminau adversarii când ajungeam la 96 sau 98, desigur, după ce am analizat situația și am observat că pot să-i lovesc mai ușor cât să se contorizeze combo-ul și să nu moară adversarii, astfel încât să am dreptul la mai multe lovituri, am reușit să trec puțin peste 100.

Miles Morales se bucură de 19 costume pe care le deblocați pe parcursul poveștii, ultimul chiar în modul „New Game+”. Acestea le puteți pune în valoare când folositi modul photo și puteți obține fotografii din cele mai interesante unghiuri, puteți modifica lumina, puteți chiar să adăugați stickere, eu am încercat să duc totul la nivelul următor și să fac o fotografie la 360 de grade.

Sunet

Avem muzică de fundal, avem chiar și două podcasturi ce rulează în timp ce ne plimbăm prin oraș, podcast-ul anti-Spider-Man produs de J. Jonah Jameson și „The Danikast”, podcastul pro-Spider-man, produs de o adolescentă, Danika Hart, care se confruntă deseori cu Jameson. Tot la acest capitol se încadrează și misiunile unchiului Aaron care îl provoacă pe Miles să găsească anumite sunete prin oraș.

Concluzie

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales costă 289.90 lei în versiunea standard și 379.90 lei în versiunea Ultimate Edițion ce conține și Marvel’s Spider-Man Remastered. După părerea mea jocul este superb și vă poate ține ocupați mai mult timp dacă jucați 1-2 ore pe zi, nu a fost însă și în cazul meu, dacă tot am prins perioada sărbătorilor de iarnă, după 3 zile intense am reușit să-l termin. Mi-a plăcut foarte mult și vă invit și pe voi să-l încercați.

0 comments
3 likes

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Salut! Eu sunt Cosmin și sunt pasionat de fotografie și de gaming. Aici voi posta conținut despre cele două cât și despre tehnologie, gadgeturi și alte surprize :)
Bine ai venit!

Categorii
Articole recente